Медия без
политическа реклама

Асен Василев сравни членството в Еврозоната с Иван Асен II

15 Март 2024
Председателят на еврогрупата Паскал Донахю заяви, че не стои въпрос дали България ще влезе в Еврозоната, а кога.
БГНЕС
Председателят на еврогрупата Паскал Донахю заяви, че не стои въпрос дали България ще влезе в Еврозоната, а кога.

България може да приеме еврото през 2025 г., заяви председателят на еврогрупата Паскал Донахю, след среща с премиера Николай Денков, вицепремиера Мария Габриел и финансовия министър Асен Василев, съобщи БНТ. 

"Приемайки еврото, България за втори път в своята история ще участва в това да контролира, да използва и да работи в една световна валута, след Иван Асен II, който сече римски монети", отбеляза министър Василев.

"Правителството на България може да реши дали да поиска допълнителна оценка. Вярвам, че присъединяването към еврозоната е много вероятно. За мен въпросът е кога, а не дали, България ще се присъедини към еврозоната. Засилва се овладяването на цените. Да, смятам, че България може да приеме еврото през 2025 г. и цялата работа е насочена към овладяване на инфлацията", посочи Донахю.

Вицепремиерът Мария Габриел потвърди, че амбицията на България остава да се присъединим към еврозоната през 2025 г.

Асен Василев допълни, че остава да бъде покрит единсттвено критерият за инфлацията. "И всъщност това, което виждаме, е, че януари и февруари сме под референтната стойност - т.е., въпрос на време е това, като се запази, да падне и средногодишната инфлация", заяви Василев.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

еврозона, инфлация

Още по темата