facebook
twitter

Икономика

67% от храните в хипермаркетите са "Произведено в България"

Четири големи вериги продават 30% от родните ябълки и 20% от картофите
554
 Илияна Кирилова
Делът на българските млечни продукти в хипермаркетите на чуждестранните търговски вериги е голям – 64%. Така ритейлърите отговарят на търсенето на хората, които предпочитат родно мляко, сирене и кашкавал.

Близо 67% от основните хранителни стоки в големите търговски вериги у нас са българско производство. Родните стоки са най-много при месните изделия - 76%, при хляба и хлебните изделия - 73%. Делът на млечните продукти, произведени от български мандри, е 64%, а родните плодове и зеленчуци са 57%.

Това показва анкета на Сдружението за модерна търговия (СМТ), направена сред четирите най-големи търговски вериги у нас - Billa, Kaufland, Lidl и T MARKET. Те държат над 30% от търговията с бързооборотни стоки и имат над 360 магазина в страната. В момента всяка от тези компании работи с между 120 и 200 български производители, като 40% от стоките им се продават под собствени марки. Данните разбиват мита, че чуждите вериги продават основно вносни стоки.

През последните години БСП на няколко пъти се опитва да прокара специален закон, с който се въведат задължителни "квоти" за българските стоки в големите вериги с над 2 млн. оборот - български да са поне 51% от плодове и зеленчуците, най-малко 70% от млякото, поне 25% от месото и 75% от напитките. КЗК обаче "поряза" законотворчеството на левицата, като посочи, че подобни лимити ограничават конкуренцията и свободното движение на стоки. Както се вижда от анкетата, "квотите" всъщност са преизпълнени. 

През последната година само четирите големи вериги са изкупили над 111 000 т плодове и зеленчуци, отгледани в България. Сред тях са над 15 000 тона ябълки, което е 30% от годишното производство на този плод у нас. Хипермаркетите са продали почти 28 000 т наши картофи, което е 20% от цялото местно производство. В магазините на четирите компании са продадени близо 27 000 т български дини и пъпеши, над 10 000 т домати, повече от 5 млн. броя листни зеленчуци. Делът на българските плодове и зеленчуци е изключително висок, като се има предвид, че в общата статистика 40% са "екзотичен" внос - банани, ананаси, портокали и др. В някои вериги вече се предлага и киви с произход България, а доскоро този плод беше 100% вносен, посочват авторите на анкетата.
 

ЗАД ГРАНИЦА

Сътрудничеството с големите търговски вериги е осигурило външни пазари за продукцията на 45 български фирми. Две са основните изисквания към производителите - да предлагат продукти с постоянно високо качество и по международните стандарти и да доставят договорените количества в срок и с подходяща опаковка. 

 

3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Властта на Борисов вече е безконтролна

28.03.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

9890 10
Парламентът спира с редовните заседания

26.03.2020

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

3412 42
Дори извънредното положение не вразуми политиците

25.03.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

4985 7

Коментари

Luckbox

Родните стоки са най-много при месните изделия - 76%, при хляба и хлебните изделия - 73%

Това са и стоките, които са с осезаемо по-лошо качество спрямо магазините в Западна Европа - месото и хлябът са ни под всякаква критика. Особено пилешкото и телешкото. А за хляба пък изобщо не искам да отварям дума - 99% от продаваният хляб е отвратителен.  Явно това и се търси. Което пък показва тотална липса на себеуважение. И хич не започвайте с това колко е беден българинът - при 40-50% от населението пушачи, които могат да си позволят 5 лв за кутия цигари, но не искат да платят 2-3 лв за хубав хляб, този дебат е излишен. 

deqerven
снимка на deqerven

А хубавия хляб защо струва 3 лева, при съществуващите гигантски дотации на зърнопроизводителите?

Каубой
снимка на Каубой

Наши момчета са - бившите партайгеносета и шефове на АПК-та. Няма как, нямаааа как! Чуйте какво пее една мммм дива - https://www.youtube.com/watch?v=Dd-c5lXRhG8

 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×