Медия без
политическа реклама

203 000 домашни прасета са били покосени от чумата у нас

12 Февр. 2020
Илияна Кирилова

Земеделският министър Десислава Танева прогнозира, че и 2020 г. ще мине под знака на африканската чума. В момента в България нямало активни огнища на болестта, обяви тя пред Би Ти Ви. По думите й в Европа и по света като цяло има увеличение на разпространението на чумата, а най-много огнища бяха регистрирани по време на пика на заразата през юли миналата година. 

Много тежка бе ситуацията, когато два големи свинекомплекса дадоха положителни проби за африканска чума по свинете, припомни  Танева. Според нея властта е взела всички мерки и има ясни правила за контрол. Министърът даде и статистика - чумата е покосила над 10 млн. домашни свине в световен мащаб, а у нас от 2018 г. са били заразени 203 хил. прасета. Това са 15% от поголовието на домашните прасета в България, каза Танева.

Резултатите от отстрела на дива свиня сочат, че всяко десето е заразено.

Стопаните, които бяха обезщетени за болните животни, ще могат да имат прасе за тази Коледа, но ако спазват правилата. Те трябва да са оградени, с условия за съхранение на фураж и хигиенни навици, дезинфекциране на работното облекло, имат достатъчно време да се подготвят, за да имат прасе за Коледа, те се угояват за 100 дни, посочи земеделският министър.

Тя коментира и темата с разпространението на коронавируса. "Коронавирусът не може да се пренесе с храна от Китай у нас", смята Танева. Обичайно се внасят екзотични подправки за храна. Но в това отношение няма място за паника,ако се спазват обичайните правила за хигиена и контрол, няма никакъв проблем, допълни тя.

Дори хипотетично храната да е заразена с вируса, той нямало как да издържи дългото пътуване докато стигне до нашия пазар.
 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата