Медия без
политическа реклама

"Надцакването" между партиите заплашва актуализацията на бюджета

Коалиционният съвет, планиран за тази вечер, се провали заради спорове за мерки и пари

07 Юни 2022Обновена
БГНЕС

Неразбирателството между коалиционните партньори по актуализацията на държавния бюджет продължава. Най-вероятно финансовият министър Асен Василев няма да може да вкара законопроекта до края на седмицата в Народното събрание, както предвиждаше.

Новите параметри на бюджета с по-големи разходи за близо 2 млрд. лв. за антиинфлационни мерки трябва да влязат в сила от 1 юли. 

Предвиденият за тази вечер коалиционен съвет на лидерите на четирите партии в управлението няма да се проведе, съобщи БНР. Той се отлага за сряда вечер. Преди това днес без разбирателство около актуализацията на бюджета приключи поредния експертен съвет, който се проведе в Министерството на финансите.

От "Има такъв народ" разкритикуваха, че в промените не са заложени реформи. Любомир Каримански обясни след съвета, че ще предложат в пленарна зала своите идеи за корекции в бюджета.

От "Демократична България" днес лансираха нови мярки срещу обедняването на хората от непрекъснато растящата инфлация. "Искаме държавата да поеме 50% от цената на картите за градския транспорт в страната като антикризисна мярка. Другото ни искане е да продължи строителството на детски градини в София", обяви Йордан Мирчев от ДБ. Двете мерки ще струват 58 млн. лв. на бюджета, но не се знае откъде ще бъдат осигурени тези пари.

От БСП отказаха да коментират с какво не са съгласни в предложения от МФ законопроект за актуализация на бюджета.

От "Продължаваме промяната" са настояли партньорите им от ИТН, ДБ и БСП да не правят промени между първо и второ четене на законопроекта, защото иначе актуализацията да бъде приета в срок.

От 16.00 часа започва тристранка, където държавата, бизнеса и синдикатите ще обсъждат корекциите в държавния бюджет, както и в бюджетите на НОИ и здравната каса. Бизнесът вече излезе с критично становище около предлаганите антикризисни мерки, които не са фокусирани към най-нуждаещите се и ще доведат само до още по-висок ръст на инфлацията.

 

Още рифове 

Тази вечер на отложения коалиционен съвет трябваше да се обсъдят и други щекотливи теми, по които четирите партии трудно намират консенсус - отношенията със Северна Македония и поисканото от украинския посланик у нас изпращане на оръжие за Киев. В дневния ред бе и изготвянето на управленска програма на правителството, за което настояват БСП и "Демократична България".

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?