facebook
twitter

Икономика

От 20 до 40% ще се плащат за "сградна инсталация" за парното

Конкретният размер ще бъде определян от общото събрание на етажната собственост
3 555
 Снимка: БГНЕС
Министър Теменужка Петкова (вляво) и кметът на столицата Йорданка Фандъкова очевидно работят в унисон за такса "сградна инсталация".

Клиентите на топлофикационните дружества вече сами ще определят дела на топлинната енергия, която ще се плаща за сградна инсталация. Това обаче ще става в рамките на определен диапазон - от 20 до 40%. Този дял трябва да бъде гласуван от общото събрание на етажната собственост, като е изключена възможността клиентите да бъдат поставени в зависимост от преценката на дружеството за топлинно счетоводство. Това е записано в проект за промени в Наредбата за топлоснабдяването, публикувана за обществено обсъждане от Министерството на енергетиката.

Сградната инсталация е обща част и разходите за нея са задължение на етажната собственост, затова тя трябва да решава по какъв начин да бъдат разпределяни, пише в мотивите към документа. Етажната собственост поема и отговорността за начина, по който е решила да се разпределя тази енергия.

Възможност за това всеки вход сам да определя дела на сградната инсталация имаше и преди повече от десет години (сезон 2006/2007), но впоследствие това отпадна. Тогава наредбата позволяваше на абонатите в един вход да избират какъв да е процентът сградна инсталация в сметките и фиксираните нива бяха между 10 и 30 процента. Съвсем очаквано хората избираха най-ниския процент, за да плащат по-малко, но това доведе до изкривяване на месечните фактури. В резултат изравнителните сметки в края на сезона, които отчитаха реално потребената енергия, рязко се вдигаха. В крайна сметка този начин на изчисление отпадна. Според мотивите на вносителя с новите правила се постига по-голяма справедливост, без да е ясно какво налага да се върне вече отхвърлена практика. 

Темата е повече от актуална и сега, защото според някои разчети таксата прави над половината от общата сума за парно в месечните фактури. "Такса "сградна инсталация" се определя по непрозрачен и необясним за хората начин и в много случаи заема 50-60% от сметките, което е нечестно", заяви наскоро омбудсманът Мая Манолова. Пред "България он ер" тя поясни, че темата е била обсъдена и на една от последните й срещи с еврокомисаря по правосъдие Вера Йоурова.

"Тя също е притеснена от това, че потребителите са принудени да плащат за услуга, която не са поискали", заяви Манолова по повод плащането на таксата от потребители в топлофицирани сгради, които обаче не ползват парно в жилищата си. "Няма логика във формулата, по която се определя такса "сградна инсталация". Съдът отмени формулата, но енергийният министър, вместо да промени тази формула, обжалва решението", възмути се омбудсманът.

Наредбата идва именно след решението на тричленен състав на Върховния административен съд, който отмени формулата, с която се определя топлината, отдадена от сградната инсталация. Решението бе обжалвано от министъра на енергетиката пред петчленен състав, но засега няма окончателно произнасяне на съда. В момента не е ясно защо промените се правят преди произнасянето на втората инстанция. Само преди дни пък Съдът на ЕС се произнесе, че дори при откачени радиатори потребителите дължат такса "сградна инсталация" заради топлото по общите тръби, които минават през жилищата. Спорът стигна до Страсбург през 2017 г., когато районните съдилища в София и Асеновград отправиха запитване заради дела, по които предстои да се произнесат.

Предложения за промени в проектонаредбата се събират от енергийното министерство до края на юни. Любопитно е, че за таван на процента "сградна инсталация" в сметките за парно периодично настоява столичният кмет Йорданка Фандъкова, а най-големите проблеми са при столичната "Топлофикация", която е общинско дружество.

 

НОВОСТИ

Наредбата предвижда и промени, свързани с абонатите, които трайно не живеят в имотите си (например са в чужбина), а в същото време са задължени да осигурят достъп за отчитане на показанията на уредите и водомерите за гореща вода. Предвидено е това задължение да отпадне, ако в имотите им са монтирани уреди за дялово разпределение с възможност за дистанционен отчет. Проектът на енергийното министерство предвижда и възможност да се пресекат опитите за кражби на топлина. Това ще стане, като при желание на клиентите в сградата се монтират пломби на холендрите на връщащата линия от отоплителните тела във всички имоти.

 

ЦЕНИ

Макар все още да не е ясно как точно ще се плаща "сградна инсталация", топлофикациите вече правят нови сметки за цените от 1 юли. Дружествата поискаха поскъпване между 3 и 108%, като се мотивират с повишението на цената на въглеродните емисии, които трябва да плащат. Най-голямо увеличение от почти 110% е прогнозирало габровското дружество. "Топлофикация София" залага на ръст от 3.43 на сто. Окончателните цени на топлото и горещата вода ще станат ясни в края на юни.

 

 

 

 

 

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Мая Манолова изгори зрелищно 900 изборни протокола пред ЦИК

01.08.2020

Обновена

6887 124
Топлофикация София ще връща пари на над 70% от абонатите си

22.07.2020

847 3
„Топлофикация София“ показа как ще връща надвзети пари на абонатите

15.07.2020

2469 7

Коментари

9101

Топлофикациите трябва да се закрият, защото са неефективни. Това е проблема и ако някой друг не плаща на тях, то цената им ще стане толкова висока, че ще е непродаваема. 

Сега плащат тези които не ползват чрез такса зградна инсталация и всички останали български граждани чрез своите електромери. Защото топлофикациите за да покрият неефективното си отопление произвеждат ток, който се изкупува скъпо от НЕК и съответно скъпата цена се прехвърля върху всички потребители на ток, битови и промишлени. 

А когато са били строени през комунизма, разликата  се е покривала от държавни субсидии, което пак означава от всички работещи български траждани. 

Magi

За това нямат клиенти "Топлофикация". Ако има реални цени достъпни за потребителите и на веригата не са навързани топл. счетоводители / което е пълна глупост/ , увеличението на клиентите ще премахне таксата за общите части.  За това от 10г . не ползвам услугите им . Крадат без да им мигне окото.

Влез или се регистрирай за да коментираш