Quantcast

Медия без
политическа реклама

Жената-театър Милена Червенкова изигра 30 години за една вечер

Именитият режисьор Александър Великовски отново поставя с артистите от "Кучета"

27 Септ. 2022ИРИНА ГИГОВА
Даниел Димитров
Милена Червенкова изигра десетки персонажи от 30-годишната история на Арт театър.

Актрисата Милена Червенкова – основател и директор на първия след промените в България частен драматичен Арт театър, „изигра“ за една вечер десетилетия история за 30-годишния му юбилей. В своето празнично шоу „Толкова много любов“ – чудесна основа за забавен бъдещ моноспектакъл, тя не беше съвсем сама: в интермедиите между разказите й пяха и свириха актьорът Симеон Владов, цигуларката Даниела Николова, пианистът Марио Йоцов, композиторът Мишо Шишков-баща и др. Червенкова отдаде дължимото и на първите помощници в смелото й начинание в началото на прехода: поета драматург Сергей Литвиненко, композитора Нивелин Мирков, актьора Георги Златарев. За своите 30 години живот Арт театър е поставил 58 спектакъла, изиграни над 2000 пъти, през него са минали 85 актьори, 12 режисьори, петима композитори, повечето от които продължават да работят с него и днес.

Червенкова слезе на сцената, рецитирайки Вазовото „Опълченците на Шипка“, което неусетно премина в обяснение в любов към дома на Арт театър с неизменен адрес на столичната ул. „Шипка“ 34. Тя припомни как навремето като млада актриса е получила правото нейната трупа да превърне сцената му в място за техните проекти, след като е била проучена до девето коляно от „службите“. Припомни и трите разменени гастрола с руски театри. За първото представяне в Москва (1995) актрисите на Арт театър начело с Виолета Гиндева са облечени в костюми, дарени от дизайнерката Светла Димитрова и нейния „Ариес Уникат“. Второто гостуване (1998) е на разменни начала с абсолвентите на прочутия Алексей Баталов във ВГИК, когато българите представят „Малкият принц“ в кинозала, трансформирана за 24 часа от тях в театрална. За третия гастрол (2002) нашите артисти играят на голямата сцена на московския театър на Сергей Образцов и преживяват вълнението 700 души да ги аплодират. За да върнат руснаците визитата, Милена успява да спечели за каузата тогавашния директор на Народния театър Пламен Масларов, който предоставя първата ни сцена на артистите от „Образцов“ за 5 представления.

Актрисата отдели внимание и на друг славен момент – участието на Арт театър на престижния фестивал в Авиньон, за който са поканени от директора на тамошния театър „Бур Ньоф“ Доминик Фатасиоли. Французинът научава от Александър Великовски – руски режисьор, живеещ в страната на Молиер, за неговата постановка „Кучета“ с българските артисти и пристига в София, за да я види на живо. Харесва ги и ги кани за 23 фестивални представления. Актьорите, сред които са тогава начеващите Калин Врачански и Петьо Петков-Шайбата, ги изнасят на чист френски и от 750 заглавия на форума влизат в Топ 10 на най-добрите спектакли на Авиньон 2005. „Кучета“-та на Великовски имат дълъг живот: у нас се играят от 2004 до 2021 г.

Милена Червенкова не пропусна и проточилия се ремонт на „Шипка“ 34, когато в продължение на 8 сезона тя и нейните хора стават понеделнишки наематели на Учебния театър на НАТФИЗ с подкрепата на ректора проф. Станислав Семерджиев. Там се раждат спектаклите „Как г-н Мокинпот се спаси от нещастието“ по Петер Вайс, „Напразни усилия на любовта“ от Шекспир с големия Вельо Горанов, новата българска комедия „Една крачка напред“ и др., както и сътрудничеството с доайена режисьор проф. Надежда Сейкова и Мишо Шишков…

В края на изповедното си шоу Милена Червенкова сподели и мечтата да построят нова театрална сграда в София.

Юбилейните събития продължават в сряда със спектакъла „Финита ЛИ комедия?!“ по пиесата на Сергей Литвиненко. А междувременно именитият Александър Великовски, с подкрепата на „Овергаз“, отново работи с тях. Неговата постановка по текст на Яна Добрева „Драскотини от дъжда“ ще има премиера в Камерен театър "Възраждане" на 19 октомври. В актьорския състав са Милена Червенкова и Камен Коев, които участваха и в знаменитите "Кучета", както и Сиана Миладинова, Тони Христова, Теодор Софрониев – възпитаници на последния випуск на проф. Надежда Сейкова от Театралния колеж "Любен Гройс".

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?