Quantcast

Медия без
политическа реклама

Да превърнеш любовните рани в „Драскотини от дъжда“

Спектакълът на проф. Александър Великовски за 30-годишнината на Арт театър си търси дом

05 Ноем. 2022ИРИНА ГИГОВА
Арт театър
Актрисите Милена Червенкова и Сиана Миладинова в сцена от спектакъла.

С изкуството човекът на перото преработва своите душевни рани и ги трансформира в драскотини, с които може да се живее, но те ще продължават да му напомнят, че е срещнал любовта, белязала го завинаги. Това е посланието – изстрадано и навярно много лично, на сантименталната пиеса на драматурга Яна Добрева „Драскотини от дъжда“, чиято главна героиня неслучайно е писателка. Поредната реализация на текста на родна сцена ознаменува 30-годишнината на Арт театър, а постановката е на именития руски режисьор проф. Александър Великовски, чийто предишен проект с българската частна трупа – „Кучета“, в продължение на месец се игра на международния фестивал в Авиньон през 2005 г. и тогава влезе в Топ 10 на най-харесваните заглавия на форума.

В новия спектакъл на Арт театър една известна писателка (в ролята – актрисата Милена Червенкова) буквално пред очите на зрителите пише своя роман, който неусетно се преплита и слива с личната й съдба. Александрова живее с племенницата си, която безусловно обича, и ще се види принудена да приеме в дома си и нейния неочаквано нахлул в привидно спокойното им ежедневие избраник. Скоро обаче ще стане ясно, че младежът едва ли търси близост с тях случайно…

Режисьорът Великовски е въвел в тъканта на спектакъла няколко динамични интермедии, тип „интервю с изтъкнат творец“: в тях героинята показва онова лице, което е предназначено за публиката – клиширано, схематично, лице с маска. Под нея и извън медийните откровения е истинската жена със своите съмнения и с една дълбоко пазена тайна. В постановката липсва достатъчно бекграунд как и защо героинята я е поддържала с десетилетия, но…пътищата на любовта са неведоми. Понякога и това обяснение е достатъчно. А зрителите ход след ход ще се досещат за него до самия финал. Останалите актьори в представлението са Сиана Миладинова (която ще се редува с Тони Христова в образа на момичето), Теодор Софрониев и Камен Коев. Музиката е на Мишо Шишков-баща, сценографията – на Мариана Коева.

Яна Добрева пише пиесата „Драскотини от дъжда“ през 2007 г. специално за актрисата Емилия Ованесян и Родопския драматичен театър. Оттогава текстът има няколко постановки у нас, включително в театър „София“ с Пламена Гетова и незабравимия чаровник Ангел Генов в главните роли. Самата авторка определя актуалния прочит на Великовски като един от най-проникновените. За съжаление обаче спектакълът може да остане бездомен: от Столична библиотека не предоставят на Арт театър други дати на територията на театър „Възраждане“, където се състоя премиерата. В случая Арт театър не може да използва своята голяма Арт сцена на „Шипка“ 34 поради изричното изискване на режисьора представлението да се играе на камерна сцена. Директорът на трупата Милена Червенкова е в разговори с ръководствата на различни столични театри за евентуалното пренасяне на „Драскотини от дъжда“ под техен покрив.

 

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?