Quantcast

Медия без
политическа реклама

Заради Филип Киркоров глобиха руски тв канал с 1 млн. рубли

Певецът „не отговарял на образа на мъж с традиционна сексуална ориентация“

23 Дек. 2021
Триумфалното пристигане на Филип Киркоров и неговия спътник на наградите на Muz-TV в сватбарски стил хвърли в потрес част от обществеността в Русия.

Шест месеца след връчването на наградите на руски музикален канал и месец след обявената глоба за канала районният съд в Москва, наложил санкцията, публикува мотивите на решението си. Muz-TV е глобена с 1 милион рубли (около 12 хил. евро) „заради насърчаване на нетрадиционни сексуални отношения между непълнолетни“, съобщи „Новая газета“.

Протоколът за нарушение на телевизионния канал е съставен заради излъчването на връчването на наградите на Muz-TV, което се е провело на 4 юни в Спортната палата "Мегаспорт". Експертизата на шоуто е извършена от Центъра за специални изследвания и експертизи.

В постановлението за налагането на глобата се посочва, че в излъченато шоу е показана "информация, пропагандираща нетрадиционни сексуални отношения". Сред посочените от съда примери, е пристигането на събитието на певеца Филип Киркоров с бяла лимузина заедно с блогъра Давид Манукян, облечени съответно в бял и черен смокинг.

Съдът отбелязва също, че „Киркоров е казал в ефир, че любовта е красива, тя няма граници, настроения, пол, всичко е в името на любовта и това е правилно — т.е. имплицитно е посочил възможността за еднополови връзки при наличието на висока степен на емоционално положително отношение."

Експерти също така са посочили, че на наградите е имало гости, „чиито дрехи и поведение не са съответствали на културните традиции в Русия за образа на мъж с традиционна сексуална ориентация“. В постановлението  се споменава по-специално блогъра Алексей Жидковски, който дошъл на наградите „в костюм, зелена жилетка, черно сако и розови панталони), с дълга коса и грим“.

От Роскомнадзор обявиха и че телевизионният канал не е поставил знак "18+", а наградите Muz-TV са били излъчени  през деня.

Церемонията по връчването на наградите на Muz-TV се провежда редовно от 2003 г.  и привлича десетки хиляди зрители с участието на номинирани артисти и гост-звезди. Сред последните има и специални гости от световна класа като Кристина Агилера, Кейти Пери, Дженифър Лопес, Шарън Стоун, 30 Seconds To Mars, Tokio Hotel, Sum 41 и други.

Още по темата