Медия без
политическа реклама

Забравен шедьовър на Адолф Адам звучи в зала "България"

Диригентът Дарио Салви възкресява балета "Гризелдис или Петте сетива" след вековна забрава

19 Февр. 2024
Дарио Салви
Дарио Салви

Шотландско-италианският диригент Дарио Салви, който е посветил голяма част от времето си на откриването на забравени шедьоври, връща музиката на Адолф Адам на концертния подиум. Той отново избра Софийската филхармония, този път за да представи музиката на балета "Гризелдис или Петте сетива", който ще прозвучи на 22 февруари в зала "България" за първи път след вековна забрава.

Солист на вечерта е сопраното Мария Йелич. Специално участие ще вземе и Националният филхармоничен хор.

Френският композитор Адолф Адам е известен със своите музикално-сценични творби. Днес най-изпълнявани са неговите романтични балети "Жизел" (1841) и "Корсар" (1856), както и комичните му опери "Пощальонът от Лонжюмо" (1836) и "Ако бях цар" (1852). Той е автор и на много популярната коледна песен Cantique de Noël ("О, свята нощ"). 

Адолф Адам е автор е на около 50 музикално-сценични творби, включително на 14 балета, от които пет все още липсват. След миналогодишното издание на "Орфа" (1852) Софийската филхармония и Дарио Салви отново представят за първи път в съвременната история поредното бижу от творчеството му - Балета-пантомима в три действия и пет картини "Гризелдис или Петте сетива". В оркестрацията Адам добавя женски глас, тананикащ хор, хармониум и много ранна поява на бас кларинет. Световната премиера представя оригиналната ръкописна партитура, съхранявана в трезорите на Националната библиотека на Франция, която включва всичките сцени от първото ѝ изпълнение на 16 февруари 1848 в Театъра на Кралската академия в Париж, Франция. Хореограф е известният Джоузеф Мазилие, либретото е на Филип Франсоа Пинел Дюманоар. В ролята на принц Елфрид танцува прочутият Мариус Петипа. 

В "Гризелдис" действието се развива в Бохемия и Молдова, а сюжетът представя копнежа на принц Елфрид по непозната любима. Билети за 22 февруари, четвъртък, са налични на касата на зала "България" и в Ивентим.

Диригентът Дарио Салви е роден в Северна Италия. Учи сопранов саксофон към Филхармонията "Санта Чечилия", след което практикува като саксофонист и кларинетист - изпълнител и аранжор на свободна практика. Едновременно с това свири професионално бас-китара в различни оркестри. Заема длъжността музикален директор на Алпийските войски на италианската армия. Същевременно е офицер в Кралския полк на Шотландия. Завършва бакалавърска степен по приложна психология в Университета в Дерби, Великобритания (2011), магистърска степен по дирижиране от Университета на Източна Англия (2012). Паралелно работи като асистент-диригент и аранжор на камерния оркестър "Англия" и основава Imperial Vienna Orchestra, специализиран в изпълнението на виенска музика.

Специализира в изпълнението и звукозаписа на преоткрити произведения на композитори от музикалната класика, както и на съвременни творби. За лейбъла Naxos той записва музика на Енгелберт Хумпердинк, Йохан Щраус, Ингеборг фон Бронсарт, Джакомо Майербер, Хайнрих Маршнер, Франц фон Супе, Ришар Жьоне, Даниел Еспри и Франсоа Обер. Салви силно вярва, че преоткриването на стари партитури е много важна стъпка в опазването на културното и музикално наследство.

Сред изпълненията му са световните премиери на "Африканката" на Франц фон Супе и "Морският кадет" на Франц Рихард Жене, записите на Щраус със Софийската филхармония. Предстоят му и премиери на операта "Едит Кавел" на малтийския композитор Паолино Васало в Театру Риджиал (Малта), оперетата на идиш "Счупената цигулка" на Йозеф Румшински във Филаделфия и "Моцарт" на Супе в Белгия и Холандия.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата