Quantcast

Медия без
политическа реклама

Южнокорейски сериал пак оглави Netflix

„Всички ние сме мъртви“ разказва за вирусна зомби пандемия, много напомняща за ковид

03 Февр. 2022

Новият южнокорейски сериал "Всички ние сме мъртви" оглави списъка на най-гледаните филми в Netflix. Страховитата история за зомби-апокалипсис само за няколко дни стана лидер на платформата. "Всички ние сме мъртви" е начело в 25 страни, сред които Австралия, Франция, Япония и България. "Някои би помислил, че вече имаме предостатъчно зомби сериали", пише британският "Гардиън". "Но се намираме в третата година на пандемия, убила милиони, което се случва веднъж на сто години".

Зомби пандемиите ни връхлитат значително по-често, поне в киното. В първоначалният хаитянски архетип зомбита се използват като метафора за дехуманизирането на поробените хора под френското колониално управление. През годините Холивуд периодично се сещаше за тях по най-различни поводи. Може би след време повече продуценти ще използват зомбита, за да осмислят ковид ерата.

А може би това вече се случва с "Всички ние сме мъртви", новата южнокорейска драма за зомбита на Netflix.

Момиче е ухапано от лабораторен плъх, а след това тя от своя страна ухапва свой съученик и преди да се усетят, целият град е превзет от обезобразени, изгладнели за човешка плът зомбита. Това, което прави филма свеж, са персонажите. Захласнати от хормоните си, въпреки апокалиптичната  обстановка, героите гимназисти винаги са заети със собствените си неща. Така историята не затъва в еднообразие въпреки ордите  от зомбита, в чието поведение няма нищо разнообразно. 

"Докато гледах "Всички ние сме мъртви", не спирах да се чудя дали е замислен като метафора на ковид или имаме случайно съвпадение  — пише филмовият критик на "Гардиън" Херитидж. — И тук пандемията е резултат от вирус, пренесен от животно. По-важното, обаче е, че в едно ключово отношение този вирус се държи като ковид (и не мога да кажа повече, за да не издам нещо). Това е майсторска находка на поредицата".

"Всички ние сме мъртви" е третият южнокорейски корейски сериал, който превзема класацията на Netflix в рамките на 4 месеца. Първи, през октомври 2021-ва, беше "Игра на калмари" —  най-гледаният сериал в историята на стрийминг гиганта, гледан от 111 млн. акаунта за 25 дни след премиерата. Актрисата в главната роля във "Всички ние сме мъртви"  Ли Ю-ми, стана известна благодарение на участието си в "Игра на калмари".

По-късно хорър сериалът "Зов от ада" измести "Игра на калмари" от първото място, като 24 часа след премиерата си вече беше оглавил класациите в над 80 страни.

Още по темата