Quantcast

Медия без
политическа реклама

Южна Корея оспорва задължителната военна служба заради BTS

Трябва ли най-успешният културен експорт на страната да бъде освободен от казарма, се обсъжда в парламента

04 Юли 2022
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Изненадващото решение на световноизвестната група BTS да спре концертите поднови дебата за задължителната военна служба в Южна Корея - държава, която в последното десетилетие очертава господстващи тенденции в глобалната попкултура, но все още е изправена пред заплахите на Студената война, съобщава БТА. 

В Южна Корея всички здрави мъже на възраст между 18 и 28 години трябва да влязат в казарма за около две години като част от усилията за защита срещу Северна Корея. За някои категории съществуват изключения - или им е позволено да отложат службата за определен период, или да служат по-кратко. Такива са шампионите от олимпийски или азиатски игри, както и класически музиканти и танцьори с големите награди от определени конкурси.

Според закон от 2019 г. световноизвестни кей поп звезди също могат да отложат службата си до 30-годишна възраст. Сега парламентът обсъжда ново изменение, което ще позволи кей поп звездите да преминават само триседмично военно обучение. 

За BTS и по-специално за най-възрастния от музикантите - Джин, резултатът от обсъжданията в парламента ще бъде съдбоносен. Въпреки че мениджърската компания на групата представя седмината певци като желаещи да изпълнят дълга си, перспективата за двегодишна военна служба вече е почти реална за тях. Джин е на 29 години и досега е отлагал казармата, но това вече не е възможно. Според Ройтерс този риск е главната причина музикантите да вземат решение за спиране на съвместните си изяви. 

Йон Сан-хьон , депутат, който е предложил поправката за триседмична служба за кей поп звездите, заяви пред Ройтерс: "Музикантите казаха, че са изтощени и искат почивка,  и това е основната причина да се разделят, но истинската е военната служба на Джин". Популярността, която те донесоха на Южна Корея, трябва да бъде взета предвид, когато се обсъжда военната им служба, добави той, и добави: "BTS свършиха повече работа от 1000 дипломати". 

Откакто дебютира през 2013 г., групата стана световна сензация с ритмичните си хитове и социални кампании, насочени към младежта. Те са първите музиканти от Азия, избрани за изпълнител на годината на Американските музикални награди (2021 г.). Певците се срещнаха и с президента Джо Байдън в Белия дом през май, за да обсъдят престъпленията и омразата срещу азиатците.  Анкета на "Галъп" през април показа, че 60 процента от южнокорейците подкрепят закон, освобождаващ успелите кей поп звезди от пълна военна служба, а 33 процента са против. 

Представител на министерство на отбраната обаме настоява, че съгласно конституцията всички граждани са задължени да защитават държавата си и че включването на представители на поп културата към освободените от пълна военна служба трябва да бъде обсъден внимателно. Някои млади мъже също не са съгласни BTS да получат специално отношение. Те изтъкват, че е разбираемо да има отстъпки за олимпийците, но не са сигурни за музикантите. "Олимпийските игри са национално събитие и всички корейци са за един отбор. Не всеки обаче е фен на Би Ти Ес. Мнозина въобще не се интересуват от тях", казва 20-годишният Сео Чан-джун.

Факт е обаче, че имената на седмината са по-разпознаваеми за младите хора по света от всеки друг кореец - бил той спортист, политик или друга публична личност. 

Още по темата