Медия без
политическа реклама

Юбилейните „Нощни персонажи“ идват през девет нощи в десетата

21 творци стават посланици на популярната театрална инициатива

10 Окт. 2022
Диляна Флорентин
Луиза Григорова-Макариев

Европейската инициатива Нощ на театрите за своето десето издание в България на 19 ноември включва 21 портрета на творци в емблематичния си проект „Нощни персонажи“. Тази година събитието е под мотото „През девет Нощи в десетата“, а главни герои в него стават едни от най-обичаните личности на българското театрално, балетно и оперно изкуство. Те са режисьорите Галин Стоев и Явор Гърдев, актьорите Юлиан Вергов, Владимир Карамазов, Дарин Ангелов, Христо Петков, Ованес Торосян, Деян Ангелов, Весела Бабинова, Луиза Григорова-Макариев, Силвия Петкова, Георги Златарев, Константин Еленков, Боряна Братоева, прима-балерината Марта Петкова и премиер-солистът Никола Хаджитанев. В посланическия екип на инициативата има и няколко нови попълнения – актьорите Владимир Михайлов и Виттория Николова, драматургът Александър Секулов и режисьорите Вера Петрова и Антон Угринов.

Концептуалната фотосесия „Нощни персонажи“ е вдъхновена от лунната светлина и от светлината, която само изкуството може да създаде, защото нощта може да се види само на лунна светлина, а Луната всеки път изгрява и същата, но и някак различна. Точно както и артистите: същите, но различни във всяка роля. Фотографиите пресъздават лунните фази върху лицата на творците, което ги прави загадъчни и магични. Новата серия от фотографии е специално заснета от Диляна Флорентин и Цветан Игнатовски, които работиха в екип със Слав Анастасов, The Smarts и Shoot. „Нощните персонажи“ ще бъдат официално представени в средата на ноември в Градинката пред Народния театър „Иван Вазов“.

За 10-годишния юбилей програмата със събития в Нощта на театрите ще предложи както представления на живо, така и съпътстващи дейности в различни часове от съботния ден 19 ноември в повече от 10 български града. Над 480 000 зрители са се наслаждавали и са преживявали театралното изкуство в изминалите 9 издания. Всичко това превърна Нощта на театрите в един от най-мащабните и силни театрални проекти у нас.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?