Медия без
политическа реклама

Нощните персонажи поемат към Рим

Фотографиите на любими театрални творци за първи път ще бъдат представени извън България

12 Март 2024
Балерината Марта Петкова интерпретира своя "театрален сън".
Диляна Флорентин и Цветан Игнатовски
Балерината Марта Петкова интерпретира своя "театрален сън".

Един от емблематичните проекти на европейската инициатива Нощ на театрите – фотоизложбата „Нощни персонажи“, ще бъде представен в Рим в края на март. Гастролът е по покана на Българския културен институт в италианската столица и е по повод на Международния ден на театъра. Домакин на изложбата ще бъде тамошната галерия „България“ – пространство в сърцето на Вечния град, в което често гостуват някои от най-добрите образци на класическото и съвременното българско изкуство. Откриването на фотографската изложба ще е на 23 март (събота) в 18.00 ч.

Серията включва 21 кадъра, дело на Диляна Флорентин и Цветан Игнатовски, които миналата година работиха в екип с Марина Младенова (гримьор), творческа агенция The Smarts и продуцентска компания Shoot. Фотографският прочит на образите на любими творци е под наслов „Под властта на театъра всяка роля е различно царство“ и ги представя в „светлината“ на театрален сън, в който всеки пресъздава усещането си за вечно живия театър: за необикновената и съкровена връзка между сцената и личния свят, отвъд границите на реалността – през емоции и открития, през смях и осъзнаване, през чувствата.   

Главни герои в концептуалните портрети са някои от популярните и обичани лица на българското изкуство – Галин Стоев, Явор Гърдев, Александър Секулов, Юлиан Вергов, Владимир Карамазов, Деян Донков, Теодора Духовникова, Дарин Ангелов, Деян Ангелов, Христо Петков, Владимир Михайлов, Ованес Торосян, Весела Бабинова, Луиза Григорова-Макариев, Радина Кърджилова, Константин Еленков, Антон Угринов, Боряна Братоева, Мартин Димитров, примабалерината Марта Петкова и премиер-солистът Никола Хаджитанев.

„За нас е изключително символично, че първото „излизане“ на Нощните персонажи извън България ще е в Рим – един от най-величествените и романтични градове в света. След 11 успешни български издания на инициативата вярваме, че Нощта като формат и концепция успя да отвори театъра към зрителите и (може би) към самите творци. Като това все още (и за наше щастие) е един непрекъснат процес. И най-много ни вдъхновява усещането за взаимност – Нощта (се) променя (чрез) контекста и хората…  А Нощните персонажи в Рим идват да ни покажат именно тази взаимност“, споделят организаторите на гостуването от фондация „Арт проджектс“.        

Още по темата