Медия без
политическа реклама

Нощни персонажи превземат метростанциите на София

Фотографиите на любими лица от театъра за първи път ще бъдат представени само виртуално

10 Окт. 2023
Театралният сън на Христо Петков
Диляна Флорентин/Цветан Игнатовски
Театралният сън на Христо Петков

Популярни лица от театралното и балетното изкуство стават „Нощни персонажи“ в един от емблематичните проекти на европейската инициатива Нощ на театрите, която ще се проведе у нас на 18 ноември за 11-и път. Тази година фотографският прочит е под наслов „Под властта на театъра всяка роля е различно царство“ и представя творците в „светлината“ на театрален сън-колаж. В него всеки от тях пресъздава усещането си за вечно живия театър – за необикновената и съкровена връзка между сцената и личния свят, отвъд границите на реалността – през емоции и открития, през смях и осъзнаване, през чувствата.   

„Нощните персонажи“ за първи път ще бъдат показани само виртуално – на мониторите на метростанциите в София. От 2023 г. Нощта на театрите започва своята Зелена програма за намаляване на въглеродния отпечатък. И като първа стъпка организаторите са се обединили около решението фотосите да не бъдат отпечатвани на хартиен носител, а да бъдат представени само в дигитален формат в метрото и в онлайн пространството.

Главни герои в концептуалните фотографии на Диляна Флорентин и Цветан Игнатовски са едни от най-обичаните лица в българското изкуство – режисьорите Галин Стоев, Явор Гърдев и Антон Угринов, драматургът Александър Секулов, актьорите Юлиан Вергов, Владимир Карамазов, Деян Донков, Теодора Духовникова, Дарин Ангелов, Христо Петков, Владимир Михайлов, Ованес Торосян, Деян Ангелов, Весела Бабинова, Луиза Григорова-Макариев, Радина Кърджилова, Константин Еленков, Боряна Братоева, Мартин Димитров, прима-балерината Марта Петкова и премиер-солистът Никола Хаджитанев.

В новата серия фотографии Диляна Флорентин и Цветан Игнатовски са работили с Марина Младенова и екипите на The Smarts и Shoot.

Единадесетата Нощ на театрите ще предложи както представления на живо, така и съпътстващи активности, 5-часов Live Cam, срещи с творци и разходки зад кулисите в различни часове от съботния ден в десетки локации в няколко български града.

Европейската инициатива Нощ на театрите е част от календара на културните събития на Столична община за 2023 г. и се осъществява с подкрепата на Национален фонд „Култура” и Министерството на културата.

Още по темата