Медия без
политическа реклама

Внук на Чингис хан опожарил средновековния Мисионис

Археологическото лято край Търговище приключи с нови научни открития и находки от позлатено сребро

12 Окт. 2023
Проф. Николай Овчаров и местният археолог Стефан Иванов направляват проучванията на терен в Мисионис.

С нови открития и находки от позлатено сребро приключи археологическото лято на крепостта Мисионис край Търговище. Въпреки липсата на държавно финансиране, подпомогнати изцяло от Община Търговище, и тази година проучванията в богатия античен и средновековен център продължиха успешно, твърди научният им консултант и дългогодишен ръководител проф. Николай Овчаров. Разкопките, осъществени от екипа на Овчаров и археолога Стефан Иванов от Регионалния исторически музей в Търговище, през този сезон бяха съсредоточени основно в главната улица на града, създаден през V-VI в. като важно търговско средище на римските провинции в днешна Североизточна България. Бруталното нашествие на наследниците на монголския владетел Чингис хан в Европа слага край на неговия разцвет през XIII-XIV в., когато древното селище се преражда като средновековен град с името Косово.

Жителите на Косово строят къщите си направо върху изоставените антични улици и площади. Именно там са установени останките от масивни каменни жилищни сгради, датирани в епохата на Второто българско царство. Някои от намираните там монети са съществували само до средата на XIII в., когато къщите са били опожарени. Във вътрешността им археолозите откриват изгорели ракли с покъщнина и полустопени накити от благороден метал. Този пожар се свързва с едно събитие, за което историците отдавна търсят доказателства – нашествието на потомците на страшния Чингис хан, посочва проф. Овчаров.

Създадената от Чингис хан империя само за няколко десетилетия се разпростира на огромна територия от Тихия океан до Източна Европа. През 1240 г. командваната от внука му Бату армия превзема Киев и започва настъпление в Източна и Централна Европа. Християнските армии търпят повсеместни поражения от монголите с изключение на една-единствена победа над тях, постигната през пролетта на 1241 г. от българските войски, водени от цар Иван Асен II. Скоро обаче той умира, а след като са разгромили Полша и Унгария, през 1242 г. монголите тръгват да накажат България, възползвайки се от това, че на престола вече е малолетният Коломан І.

В резултат на тяхното нашествие вероятно са превзети някои от големите градове на царството. Персийският историк Рашид ад-Дин Хамадани сочи като командващ монголската армия друг внук на Чингис Хан на име Кадан. Той завладял „...след големи сражения” много български градове и дори столицата Тирнин (Търновград). Нападението на Кадан е оставило ярки следи от разрушения в северните провинции на Второто българско царство.

Археологическите находки показват, че животът замира за известно време в много центрове на Северна България. Важно доказателство за това са заровените монетни съкровища, намерени в Ловеч, Велики Преслав, Велико Търново, Шумен и Варна. Дебели слоеве пожарища с монети от онова време се откриват в Дръстър (Силистра), Свищов и царския дворец в Търновград. Сега следи от тези драматични събития археолозите откриват и в Мисионис/Косово край Търговище, изтъква Николай Овчаров. „Явно градът е бил превзет и опожарен от монголите на Кадан през пролетта или лятото на 1242 г. Азиатските нашественици не се задържат и заминават за Монголия, където е трябвало да изберат нов велик хан. А средновековният град край днешното Търговище бързо се възражда от пепелта, за да достигне нов разцвет през XIV в. в епохата на цар Иван Александър Асен“, обяснява историкът. Именно от това време са откритите през тази година множество сребърни монети, уникални сребърни позлатени апликации за мъжки аристократични колани и сребърни позлатени обеци на богати благородни дами, заключава Овчаров.

Още по темата