Медия без
политическа реклама

Вазовите "Чичовци" за пръв път звучат като опера

50 години след написването й и 17 - след смъртта на автора Лазар Николов

03 Март 2022
На афиша е карикатура на Борис Димовски (1925-2007).

Композиторът Лазар Николов пише операта "Чичовци" по едноименната повест на Иван Вазов през 1971 г., но си отива през 2005 г., без да види приживе творбата си на сцена. Изненадващо, по случай 100 години от рождението на автора и 100 години от смъртта на Патриарха на българската литература (чествахме ги реално миналата година), тя имаше своята закъсняла премиера - дори две премиери. 

Те се състояха снощи едновременно в Софийската и Пловдивската опера, като двата театъра са създали напълно отделни постановки. Следващите спектакли в София са на 4 и 6 март, а по-късно операта ще пътува и до Бургас и Сопот - родните градове съответно на Лазар Николов и Иван Вазов.

"Трябваше да поставим "Чичовци" през 80-те години. 10 години след написването ѝ тогава, дали аз не бях узрял за тази музика и това произведение, или защото имах други творчески задачи, не можех да бъда в куража на това послание на Константин Илиев", сподели в тв интервю директорът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов, който и режисира. Но и поставянето през 2022 г. не е било лесно. "Четирима диригенти вземаха тези ноти и казваха: "Това не е за нас, това не може да се изпее, кой ще го изсвири, кой ще го слуша". Истината е, че музиката на Лазар Николов не е като музиката на някои наши класици - композитори. Това е един модернист, който беше обвинен за формалист в българската музика, трудно допускан до по-големите йерархии", коментира режисьорът пред БНР.

Любопитно е, че действието не се развива в Джаковото кафене, описано от Вазов, а в луксозен санаториум за рехабилитация на чичовците, които са се усамотили да бърборят. Писателят Георги Господинов също е част от екипа - той е автор на кратък допълнителен текст, който ще насочва публиката към всяка една картина от действието. 

Диригент на софийската постановка е Жорж Димитров, сценографията е на Свен Йонке, а в ролите на Хаджи Смион, Иванчо Йотата, Мирончо и останалите вазови "чичовци" са Атанас Младенов, Костадин Андреев, Емил Павлов, Атанас Йонков, Николай Павлов, Николай Петров, Веселин Михайлов, Петър Бучков и др.

Преди да отвори "Чичовци" за широката публика, Пловдивската опера организира специално представление на 1 март, осъществено по образователна програма в Дома на културата "Борис Христов" пред ученици. Режисьор на спектакъла е Елена Стоянова, като диригент е привлечен Павел Балев. Музикален ръководител и диригент на хора е Драгомир Йосифов, дългогодишен приятел на Лазар Николов. Вазовите персонажи се изпълняват от солистите Август Методиев, Евгений Арабаджиев, Иво Йорданов, Михаил Пулиев, Николай Писанов, Пламен Папазиков, Георги Султанов, Цветан Цветков, Николай Бачев, Александър Баранов, Георги Деведжиев, Ивайло Герасимов, Александър Носиков, Георги Динев, Димитър Зашев, Борис Кучков и др., заедно с Хор и Оркестър на Опера Пловдив с концертмайстор Виеслав Новак и деца от актьорска група на Академия на Госпожа Опера.

"Героите... са поставени в една абстрактна среда, всички се намират на една изоставена строителна площадка, без време, обрасла с бурени. Останали са само строителните скелета. А нашите Чичовци са строители, строители на България, които не знаят как да продължат напред", казва режисьорката на пловдивския спектакъл Елена Стоянов. Музикално постановката се ръководи от маестро Павел Балев, който е гост-диригент на Виенската Щатсопера, на Опера Цюрих, главен диригент на Филхармония Баден-Баден, а от следващия сезон главен диригент на Опера Лимож (Франция) и Театър Нордхаузен (Германия). 

Още по темата