Медия без
политическа реклама

А ти прочете ли тези филми?

Сборник със сценарии приканва читателя да режисира историите в своето въображение

Сценарият като литература или обратното. Кино за четене“

Боян Биолчев, издателство „Парадокс“

Книгите създават уютно кътче и докато четем, в заслона на техните разтворени страници, си позволяваме да изпитаме емоции, които в реалния живот със сигурност бихме опитали да избегнем. Те насърчават фантазията да скъса синджира и да хукне по места, които преди миг дори не сме си представяли, че съществуват. Доставят кървав ужас на любителите на хоръра, докато си седят на топло вкъщи в пълна безопасност. Запращат ни през времена и пространства, без часовникът да мръдне и малкия си пръст и да се потруди повече или по-малко от обикновеното.

Сега например имаме възможност да поемем риск и да прочетем четири необикновени текста, които авторът е определил като сценарии, и които още в тъй описателното заглавие на книгата са поставени в напрегнато трептене между киното и литературата. Риск, който обаче не носи заплаха от загуба, а си е чиста печалба, като знаем, че това е най-новата книга на Боян Биолчев.

Може би напрежението в един текст на границата между две изкуства идва от това, че сценарият е само отправна точка, след която същата история следва да бъде разказана със съвсем различни изразни средства. Тоест сценарият носи в себе си обещание, което предстои да бъде изпълнено; той е чертеж и строителна площадка. Литературният текст в чист вид се предполага да е завършен, себедостатъчен; построена къща, в която читателят е поканен да се настани за толкова време, колкото му е нужно.

От друга страна, пиесите също са вид сценарии, а никой не би ги противопоставил на литературата, защото те са неразделна част от нея. Затова да приемем, че авторът малко кокетничи; да оставим критиците да теоретизират относно рода и жанра.

За читателя остава удоволствието да се филмира до насита с четири истории, които са свързани с различни епохи и показват характери и ситуации, които будят силни чувства.

Несъмнено най-впечатляващ е първият сценарий, „Чума“, филмът по който предстои да излезе по екраните. Той е посветен на Йордан Йовков и наистина като дълбочина, мащаб и красота на героите се родее със „Старопланински легенди“ и особено с „През чумавото“. Действието се развива в началото на 19 век. Тръгва от Светите земи, където чорбаджи Юрдан и синът му Йоно са отишли на хаджилък, и продължава по пътя към родното им село, до дома и до манастира в близост. Когато се прибират, хаджиите научават, че е пламнала чума. В тъмнината се виждат горящите къщи на заразените; смърт, глад и страх са затворили хората за стените и оградите. Макар и отдалечено на два века от настоящето, случващото се тук остро напомня за това, което ние преживяхме по време на пандемията; същото изпитание, което всеки понася според характера си. Йовковият мотив със смъртта-сватба е развит и тук, а двете любовни истории се преплитат пестеливо, и въпреки това – разтърсващо. Щедростта и завистта, приятелството и отмъщението, вярата, неверието и светостта са като зографисани. Силни, чисти характери, сдържан патос, ярки думи и още по-ярко мълчание.

Филм по разказа на Йордан Йовков "През чумавото" ще тръгне скоро по екраните. Това съобщиха продуцентите от "Мирамар филм", които седят зад редица успешни български продукции като "Дзифт", "Love. net", "Вездесъщият" и телевизионния сериал "Порталът".

Другите три сценария ни връщат в по-близки години – зрелият социализъм през 1987, мутренските времена от 90-те, и една по-кратка история от неопределеното настояще. Последният, четвърти сценарий в книгата, с неговите чешити и неудачници, които винаги са водени от добри намерения и всеки път се провалят, е като специален жест към почитателите на по-светлата, остроумна и хумористична страна на таланта на Боян Биолчев.

Сборникът със сценарии се чете с лекота и буди силни емоции, така че да, струва си киното да бъде прочетено.

Последвайте ни и в google news бутон