Quantcast

Медия без
политическа реклама

Любов по време на чума в нов български игрален филм

Сценарият е вдъхновен от разказа на Йовков "През чумавото"

18 Юли 2023
Мирамар филм
Снимачен момент.

Филм по разказа на Йордан Йовков "През чумавото" ще тръгне скоро по екраните. Това съобщиха продуцентите от "Мирамар филм", които седят зад редица успешни български продукции като "Дзифт", "Love.net", "Вездесъщият" и телевизионния сериал "Порталът". Те придружиха съобщението с първия официален "тийзър" - рекламен клип, който разкрива лицата на утвърдени звезди и младите надежди на българското кино, участници във филма.

🎥 Скоро в кината 🎥В началото на 19 век чумата върлува по българските земи. Чорбаджи Юрдан и синът му Йоно се завръщат от хаджилък и заварват селяните изгл...

Главната роля е поверена на Свежен Младенов. Участват още Велислав Павлов, Добрин Досев, Любомир Бъчваров, Станислав Пеев, Людмила Сланева, както и съвсем младите Матей Мичев и Евелина Бибова.

Филмът е вдъхновен от разказа на Йордан Йовков "През чумавото", който заживя с нова актуалност по време на ковид пандемията. Сценаристът проф. Боян Биолчев обаче го е използвал само като отправна точка, а повествованието поема в нова посока в сценария, който е завършен малко преди появата на заплашителния вирус от началото на XXI век.

Макар че говорим за филм "в епоха" (началото на XIX век), той трудно може да бъде определен като исторически - "Чума" не навлиза в политически и етнически тематики, а се концентрира върху персонажите, върху груповия образ на селото и върху общочовешки морални въпроси, като над всичко е любовта.

"Чума" е заснет за 25 дни в района на село Каменица, като екипът на художниците Георги Димитров и Владимир Шишков възстановява полуразрушени къщи, за да създаде декора за дома на чорбаджията, селска кръчма, манастир и др. Във филма има множество каскади с коне и камили, пожар и масови сцени.

Режисурата е поверена на Иван Владимиров, чиито филми са участвали на престижни кинофестивали като Локарно и Москва. Той е сърежисьор на "Кецове", а за последния си филм "Сцени от живота на една актриса" печели наградите за сценарий и режисура на "Златна роза" във Варна.

Дата на премиерата не е обявена, но предполагаемо филмът ще се състезава на фестивала на българското кино "Златна роза" през септември, след което ще бъде разпространен и в кината от "Александра филмс".