Медия без
политическа реклама

Българския претендент за "Оскар" гледаме на 17 ноември в НДК

"Майка" на Зорница София бе избран в поредната обагрена от скандал церемония

09 Септ. 2022
Дария Симеонова е в главната роля в "Майка".
снимка: Киномания
Дария Симеонова е в главната роля в "Майка".

"Майка" на режисьорката Зорница София е филмът, който ще представя българското кино в предстоящите награди "Оскар" 2023, стана ясно по-рано тази седмица. Изборът бе направен от седемчленна комисия, назначена от НФЦ и оглавявана от актрисата, номинирана за Академичната награда, Мария Бакалова. Заедно със звездата от "Борат 2", "Жените наистина плачат", "Убийствена игра" и предстоящия "Пазителите на галактиката 3" избираха още режисьорката и продуцент Кристина Грозева, продуцентката Катя Тричкова, аниматорът Свилен Димитров, кинопрограматорът и директор на Дома на киното Христо Христозов, кинокритичката и организатор на фестивали Катерина Ламбринова и операторът Александър Станишев. Той замени своя колега Иван Чертов, след като се оказа, че последният има участие в екипа на един от номинираните филми - "Бягство" на Виктор Божинов. Режисьорът изтегли своя филм от състезанието заради конфликта на интереси, но не пожела да го върне, след като конфликтът бе отстранен. Божинов и продуцентите на филма му написаха до НФЦ, че "не искаме да участваме в състезание, чийто победител е предварително известен". Така и тазгодишният избор на български кандидат за "Оскар" не мина без вътрешногилдиен скандал. 

В крайна сметка "Майка" бе избран за най-достоен за "Оскарите" в конкуренцията на "Борсови играчи" (реж. Георги Костов), "В сърцето на машината" (реж. Мартин Макариев), "Меко казано" (реж. Анри Кулев), "Петя на моята Петя" (реж. Александър Косев), "Рибена кост" (реж. Драго Шолев), "Шекспир като улично куче" (реж. Валери Йорданов), "φ 1.618" (реж. Теодор Ушев). Също както и победителят последните два все още не са имали своята премиера пред публика. 

Вече се знае обаче кога столичните зрители ще могат да видят "Майка", два месеца преди официалното му разпространение по кината - на премиерна прожекция в зала 1 на НДК, която на 17 ноември ще открие тазгодишния фестивал "Киномания". Преди това филмът ще бъде показан на фестивала на българското игрално кино "Златна роза" във Варна (23-29 септември), както и на международен фестивал от клас А (най-високия) - този във Варшава, където тя участва за четвърти път (участвала е и с филм, и с проект, и като член на жури). 

Състезанието за "Оскар" също не е първо за нея - нейният дебют "Мила от Марс" беше избран да представлява България през 2005 г., (предвидимо) без успех. След това тя засне още два игрални филма - "Прогноза" и "Воевода". Да се надяваме, че четвъртият й опит е и първият добър. 

"Майка" е вдъхновен от реалната история на една българка и от нейната борба да превърне травмата си от невъзможността да има свои деца в триумф на един различен тип "родителство". Той разказва за театралната режисьорка Елена, която на 32 години разбира, че не може да има деца. Изправена пред избор - да се опитва да зачене инвитро с любимия си съпруг, диригента Леон Майер, или да адаптира театралната програма, с която преобразява живота на сираци в далечна Африка, Елена преоткрива думата "майка". В главната роля е дебютантката на големия екран, но добре позната от театралната сцена и телевизията Дария Симеонова, партнират й хърватският актьор Леон Лучев, както и кенийските открития Перис Амбуи, Стив Матиас, Ламар Мунене. Оператор, както и във всички предишни филми на Зорница София, е Крум Родригес.

Филм за "алтернативна форма на майчинство", както го анонсира Film New Europe преди година, той е първата част от дилогия на тази тема, която силно вълнува режисьорката. Всички невръстни участници във филма, и в България, и в Кения, само с едно изключение, не са деца актьори – те са сираци или деца от улицата, факт, който допринася за автентичното звучене на лентата. Локациите са от Широка лъка до кенийското гето Кибера. 

Още по темата