Медия без
политическа реклама

Театър „Кредо“ и неговият "Шинел" честват 30 г. на два континента

Формацията на актрисата и режисьор Нина Димитрова представя легендарния спектакъл в България и Япония

18 Ноем. 2022
Светослав Караджов
Нина Димитрова със Стелиан Радев (вляво) и с Васил Василев-Зуека (вдясно) в "Шинел" по Гогол.

Театър „Кредо“ чества своята 30-а годишнина и 30-годишнината на легендарния спектакъл „Шинел“ по Гогол в традиционния за формацията дух – на българска и на международна сцена. Празничното представление на „Шинел“ у нас е на 28 ноември в Театър 199, на чиято сцена постановката се радва на интереса на три поколения зрители. В началото на ноември юбилеят бе отбелязан и в Япония. За трети път българският театър, любимец на японската публика от 2006 г. насам, беше в програмата на Горски театрален фестивал „Мацуе“ в префектура Шимане. Това е 11-ото гостуване на „Кредо“ в Страната на изгряващото слънце, което го прави  българският театър рекордьор по брой гастроли в Япония.

Театър „Кредо“ е един от най-дълголетните независими театри в България. Негови основатели са артистите Нина Димитрова и Васил Василев-Зуека. На 6 ноември 1992 г. се ражда премиерата на първия спектакъл на трупата – „Шинел“ по Гогол, с който театърът ярко и категорично се заявява на българска и световна сцена. Появата на „Шинел“ в българския театър бележи началото на нов начин на мислене, създаване и отглеждане на театрална продукция. Днес „Кредо“ е емблема на независимия театър у нас, а неговият спектакъл „Шинел“ – визитна картичка на българския театър по света в продължение на 30 години.

Отличен с 14 международни награди, „Шинел“ на „Кредо“ е феномен в българския театър. В своята 30-годишна история постановката има над 600 представления, изиграни на рекорден брой езици по цял свят. Няма друг български спектакъл, игран на 9 езика – български, руски, английски, френски, немски, испански, сръбски, гръцки и японски. „Шинел“ е и българският спектакъл с рекорден брой международни участия – над 200 фестивала в десетки страни и стотици градове по света. Той единствен в историята на българския театър в две поредни години е хит на най-големия световен фестивал на изкуствата – Единбургския (1996, 1997). През 1997 г. списание The List го нарежда в Топ 20 на най-забележителните събития на Единбургския фестивал.

Успешните страници в 30-годишната история на театър „Кредо“ са написани и с другите спектакли на формацията: „Каквото направи дядо, все е хубаво” по Андерсен, „Дневникът на един луд“ по Гогол, който носи на едно от новите имена в трупата – Стелиан Радев, номинация „Икар“ за дебют и номинация „Аскеер“ за изгряваща звезда, „РевизорЪТ” по Гогол, отличен с 4 награди „Икар“ за дебют, номинация „Икар“ за сценография, 4 награди на международния фестивал на малките театрални форми във Враца и т.н. - за режисура, сценография и две мъжки роли и с 2 награди на Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кр. Сарафов“.

През 2008 г. Съюзът на артистите в България присъжда на „Кредо“ специална награда „Икар” за приноса в популяризирането на българския театър и култура по света. Следващата година формацията на актрисата и режисьор Нина Димитрова е номинирана за престижната европейска награда „Нови театрални реалности”, присъждана от Европейската комисия на най-изтъкнатите европейски театрални творци за иновациите им в областта на театралното изкуство.

Още по темата