Медия без
политическа реклама

Театралният хит "Шинел" отбелязва 30-годишнина с турне

Нина и Зуека играха заедно спектакъла в първите 20 г., после тя продължи сама

28 Апр. 2022
снимка: Театър 199
"Шинел" е на сцената на Театър 199 и до днес.

Спектакълът "Шинел" отбелязва 30-годишнина с турне, съобщават от театър "Кредо", който е на същата възраст и на свой ред празнува юбилей.

Гастролите ще бъдат в куклените театри на четири български града - на 16 и 17 май в Бургас, 15, 16 и 17 юни - в Русе, на 20 юни в Силистра, и на 22 юни - в Добрич, съобщава БТА. Турнето се реализира с подкрепата на националния фонд "Култура“ по проекта "кредО!шинел!". По него до края на 2022 г. са предвидени и други инициативи за отбелязване на юбилея на театъра и спектакъла.

Юбилейната година на "Шинел“ ще завърши през ноември със специално юбилейно представление в "Театър 199", където спектакълът се играе от 1993 година до днес. На тази сцена живеят още два дълголетни спектакъла на театър "Кредо" - "Каквото направи дядо, все е хубаво“ по Андерсен и "Дневникът на един луд" по Гогол.

Всички те са създадени и поставени от тандема Нина Димитрова и Васил Василев-Зуека, но от десетилетие вече житейският и творчески тандем е разделен. Последните им съвместния изяви бяха през декември 2012 г. по случай 20-годишнината на емблематичния "Шинел". Оттогава Нина продължава пътя на спектаклите сама, с по-млади сподвижници. 

Тя е несменяем участник в "Шинел“ от създаването му до днес, следва своя спектакъл по целия свят и смята предаността към него за своя мисия. От 2013 г. насам неин партньор в спектакъла е Стелиан Радев.

"Шинел“ по Гогол е най-дълго играният спектакъл в българския театър, най-аплодираният и награждаван български спектакъл по света в продължение на 30 години, посочват от театъра. От премиерата на 6 ноември 1992 г. на камерната сцена на Младежкия театър в София до днес, той има над 600 представления, изиграни на 9 езика, на над 200 международни фестивала по света и е отличен с 14 международни награди.

 За приноса към популяризирането на българския театър по света през 2008 година Съюза на артистите в България присъжда на "Кредо“ специална награда "Икар“.

Още по темата