facebook
twitter

Култура

"Стоянка е жива. Стоянка е театърът"

Колеги, приятели и почитатели се сбогуваха с доайенката на българската комедия
226
 Илияна Кирилова

"Стоянка е жива. Стоянка е театърът. Стоянка е жизнелюбието и ние ще я обичаме, докато ни има", с тези емоционални думи изпрати колежката си Татяна Лолова - друга легенда на театралната сцена, с която често са ги бъркали през годините. Множество колеги от актьорската гилдия, политици, близки и почитатели се струпаха в студената и мъглива сутрин пред Сатиричния театър, за да се сбогуват с Г-жа Стихийно бедствие. 

Доайенката на българската комедия почина в петък на 97-годишна възраст след тежко боледуване. Вчера в театъра, който бе нейният втори дом - Стоянка е един от основателите му през 1956 г. и игра на сцената му почти до края - се състоя поклонението пред голямата актриса. По тъжна ирония то съвпадна с рождения ден на Стефан Данаилов - друга легенда на българското кино и театър, когото изпратихме само преди седмица.

Да почетат паметта на Стоянка Мутафова дойдоха актьорите Владо Пенев, Христо Мутафчиев, Искра Радева, Калин Сърменов, Любо Нейков, Ирен Кривошиева и др., както и министърът на културата Боил Банов, предшественикът му Вежди Рашидов, кметът на София Йорданка Фандъкова, певците Васил Найденов и Богдана Карадочева, илюзионистът Астор и т.н.

"Тя не е човекът, за когото трябва да правим тъжните физиономии. Ходих при нея по болниците, цялата беше окичена със системи и скочи от леглото, прегръща ме, пълна с енергия и жизнена жена", каза Вежди Рашидов.

Директорът на Сатиричния театър Калин Сърменов сподели, че никога не е чул Мутафова да се оплаква. Излизала на сцената, а след това нямало спиране: "Мощните, емоционалните взривове, които природата и светът ни дават, като Стояна, те са за това - да дойдат и да ни научат. Според мен това е някаква мисия, нейната. Тя оставяше след себе си хора с паднали мандибули от възхищение. Наистина си отива едно поколение, което няма да се повтори. Но ние трябва да го помним и да го превърнем в пример". 
 

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Тери Джоунс от "Монти Пайтън" премина от светлата страна

22.01.2020

АНИТА ДИМИТРОВА

1287 10
Почина художникът Теофан Сокеров (ГАЛЕРИЯ)

09.01.2020

1409 5
Почина дизайнерът Емануел Унгаро

22.12.2019

535

Коментари

Simplicissima
снимка на Simplicissima

интервютата на Стояна Мутафова по БНТ -- човечище

и разправя как накупила напоследък куп записи на детски приказки

и на заспиване си ги пуска -- братя Грим, Андерсен... -- и се връща в детството и става пак дете

 

актьорите са най-добрият изход за хората, които не могат или не искат да бъдат нищо друго, освен деца

 

инак инфантилите могат да бъдат голямо наказание за маса народ, предвид детинското им стремление към най-високите сцени и туй дето никога нямат насита на игрите и смяната на роли катадневно

Влез или се регистрирай за да коментираш

×