Медия без
политическа реклама

Спрете „Нетфликс“, зоват стотици хиляди в САЩ

Обвиняват стрийминг компанията в пропаганда на педофилия и комунизъм

14 Септ. 2020
 Две петиции са събрали над 1 милион подписа срещу стрийминг компанията.
Две петиции са събрали над 1 милион подписа срещу стрийминг компанията.

Стотици хиляди зрители отправиха призиви за бойкот на “Нетфликс” в края на миналата седмица, като обвиниха стрийминг компанията в опити за нормализиране на педофилията заради излъчването на френския филм Mignonnes. 

Филмът (на английски Cuties) е режисиран от френско-сенегалската режисьорка Маймуна̀ Дюкур и може да се гледа от абонатите от 9 септември. Но първата вълна от критики започна още през август и накара „Нетфликс" да оттегли като „неподходящ“ постера, използван за популяризиране на филма, който същия месец беше пуснат по кината във Франция. Компанията публикува и извинение за използването на "неподходящи" изображения в маркетинга.

От миналата седмица в противопоставянето започнаха да се включват и представители на политическата класа в САЩ. Диана Лорийн , бивш кандидат на републиканската партия за Конгреса от Калифорния, написа в Туитър, че „В Америка детската порнография е незаконна“.  „Като майка на 8-годишно момиче, СИЛНО подкрепям отказа от „Нетфликс“, добави Беатрис Карденас от Калифорния. "Това е морално и етично осъдително. Педофили, изнасилвачи на деца и перверзници биха си прекарали чудесно с #Cuties." написа в Туитър Омар Наваро, също републикански политик.

Списъкът на политиците, обявявали се срещу „Нетфликс“, продължава да расте със сенатори от Индиана, Арканзас, Монтана, които призоваха Министерството на правосъдието да предприеме действия. В петък сенатор Тед Круз (Тексас) изпрати писмо до главния прокурор Уилям Бар. Депутатът нарече сцените от френския филм вредни и обидни. Законодателите настояват Министерството на правосъдието да разследва Netflix за пускането на „Cuties“. Доналд Тръмп-младши също се изказа по темата в предизборен стил: "Демократите, които се опитват да нормализират педофилията, трябва да спрат да я защитават".

В своето предаване на Fox в петък вечерта Лора Ингрeъм вкара в разговора за филма и бързо набиращата популярност конспиративна теория Кю Анон (QAnon), твърдейки, че филмът е за педофили. Последователите на тази теория вярват, че президентът Доналд Тръмп води тайна борба за спасението на света срещу „дълбоката държава“ и глобална организация за трафик на деца, ръководена от педофили, сатанисти и канибали (предимно холивудски звезди и видни представители на Демократическата партия). От близо три години последователите й разнищват заплетени улики, за които се твърди, че са публикувани онлайн от анонимен високопоставен правителствен представител, известен само с буквата Кю.

В момента има поне две петиции срещу Cuties и „Нетфликс“, подписани от общо над 1 милион души, според организаторите им.  Първата е озаглавена малко неясно „Петиция за премахване на Cuties от Нетфликс и наказание за разпространение и експлоатация на непълнолетни“ и досега е събрала над 587 хиляди подписа. Втората е с по-радикално искане „Спрете „Нетфликс“ и е подписана от над 645 хил. Разбира се, твърде вероятно е едни и същи хора да са подписали и двете петиции, но несъмнено броят на несъгласните не е малък.   

Според създателя на втората петиция, той е изследвал внимателно стрийминг платформата и е открил, че много предавания и филми в „Нетфликс“ имат неподходящо съдържание: „От Cutties до Big Mouth, много филми се подиграват на религиите и експлоатират деца, „Нетфликс“ вече не е стрийминг услугата, подходяща за семейства! Да им докажем, че нашите деца са по-ценни от нашето забавление и нашите пари са по-добре похарчени другаде!“ (Big Mouth e комедиен анимационен сериал за публика 16+ - б.р.).

„Тъй като по време на създаването на тези петиции Cuties все още не беше пуснат в САЩ, изглежда, че хиляди от подписалите не са го гледали, даже и трейлъра. Ако бяха, щяха да видят съвсем различен филм от този, описан в петицията: история за семейството, женствеността, израстването и сблъсъка между сенегалските традиции и свободата, за копнее всяко 11-годишно дете, пише Даниеле Даш, сценарист, режисьор и журналист от Лондон.

Или подписалите наистина не са гледали филма, или те и филмовите критици са гледали различни филми, защото в IMDb Cuties постави рекорд по най-голяма разлика между оценките на критиката и публиката. В Metacritic професионалните критици му дават средно 69 точки от 100, като най-ниската е 50. Зрителите, които очевидно в знак на протест масово дават на филма по 1 точка (така са направили 11 хиляди от общо 13 хиляди гласували), са му поставили средна оценка 2.2.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Netflix, Cuties, петиция, педофилия

Още по темата