Медия без
политическа реклама

Спилбърг капитулира пред Netflix

Доскоро режисьорът се съпротивляваше филмите на стрийминг платформата да бъдат допускани на "Оскарите"

22 Юни 2021
Спилбърг, създал незабравими зрелища за големия екран, се предаде пред духа на времето - той подписа договор за сътрудничество с "Нетфликс".
снимка: ЕПА
Спилбърг, създал незабравими зрелища за големия екран, се предаде пред духа на времето - той подписа договор за сътрудничество с "Нетфликс".

Стивън Спилбърг, легендарният режисьор и продуцент, който бе един от най-силните поддръжници на класическия кинопоказ и врагове на стрийминг гиганта Netflix, капитулира пред новите технологии. Неговата продуцентска компания Amblin Partners подписа многогодишна сделка за производство на филма с платформата.

На сайта на "Нетфликс" бе съобщено, че резултатът от партньорството им ще се изрази в „многобройни нови филми всяка година“.

За мнозина този ход на Спилбърг може да се стори изненадващ, предвид доскорошната позиция на режисьора за филмите от стрийминг платформите. Преди две години говорител на Amblin обяви публично, че Спилбърг възнамерява да подкрепи промените в правилника на наградите на Академията, така че да преквалифицират филмите на Netflix като телевизионни и да ги лишат от възможността се състезават за "Оскар". 

Това стана по времето, когато филмът "Рома", разпространяван от Netflix,  беше фаворит за ннаградите в най-важните категории. В крайна сметка Академията отхвърли призивите на Спилбърг и други влиятелни кинематографисти за ограничаване на допустимостта, но и "Рома" не спечели за най-добър филм. 

Стивън Спилбърг, режисьор на жалони в популярното кино като "Челюсти", "Индиана Джоунс", "Джурасик парк" и "Списъкът на Шиндлер", аргументира решението така. "За нас в Amblin винаги най-важно е било разказването на истории. От момента, в който с Тед Сарандос - главния изпълнителен директор на Netflix, започнахме да обсъждаме партньорството, беше напълно ясно, че имаме невероятната възможност да разказваме заедно нови истории и достигаме до публиката по нови начини".

74-годишният режисьор допълни, че няма търпение да започне работа с екипа на "Нетфликс". 

Все пак това няма да е дебют за Amblin в полето на стрийминга. Компанията вече е продуцирала филми, които са разпространявани чрез стрийминг платформи, като например многократно номинирания и награждаван "Процесът срещу Чикаго 7", който бе излъчен от "Нетфликс". По-късно през тази година Apple TV+ пък ще разпространи пост-апокалиптичната драма Finch, също пподуцирана от студиото на Спилбърг. 

Днешното съобщение може да се тълкува като голяма победа за "Нетфликс", който след промените в пазара, нанесени от пандемията, вече има множество жизнеспособни конкуренти като HBO Max и Disney+.

Единственото, което остава на стрийминг пионерите, е да спечелят на своя страна фестивала в Кан. Ръководството на фестивала във Франция е последното, което се съпротивлява на нововъведенията в кинобизнеса. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата