Медия без
политическа реклама

Снимат руски мюзикъл в стил „Ла Ла Ленд“ за живота на Пушкин

29-годишен лауреат на „Златен орел“ ще изиграе знаменития поет и дуелист

21 Юли 2022
Бъдещият Пушкин - Юра Борисов, в ролята на офицер дезертьор в историческия сериал "Епидемия".

Руската компания „Централ Партнершип“ снима филм-мюзикъл за съдбата на поета Александър Пушкин, съобщи агенция „Интерфакс“.  „Това е кино, което върви като кино, но в ключовите моменти от живота на героя ще преминава в хореографски и музикални изпълнения, с оригинална музика и оригинален текст, а понякога – и със стихове на самия Александър Сергеевич“, разказва продуцентът Пьотър Ануров. По думите му бъдещият филм със заглавие „Пророк“ по структура ще прилича на холивудската мултиоскарова продукция „Ла Ла Ленд“, само че действието ще се развива в съвършено друга епоха. Ануров е обяснил това по време на презентация на проекти на водещи местни кинопродуцентски компании, претендиращи за финансова подкрепа от руския държавен фонд „Кино“.

Според създателите на филма „Пророк“ ще бъде историята на съзряването на Пушкин, която ще разкрие огромната роля на поета за развитието на руската култура. Съдбата на гения ще бъде проследена от ученическата скамейка до фаталния дуел с французина Жорж Дантес през 1836 г., при който губи живота си. В главната роля на Александър Сергеевич ще бъде 29-годишният театрален и филмов актьор Юра (Юрий) Борисов, лауреат на награда „Златен орел“ за най-добра мъжка роля за изпълнението си във филма „Калашников“ (2020). Борисов е работил в театрите „Сатирикон“, Малий театър и др. с режисьори от ранга на Константин Райкин и познатия и у нас Юрий Бутусов, поставил преди няколко години в Народния катарзисния спектакъл „Лов на диви патици“ по пиесата на Александър Вампилов. Основни колеги на Борисов на снимачната площадка на „Пророк“ ще станат Пулина Андреева и Кирил Ковбас. Планирано е лентата да има премиера на 14 февруари 2024 г.

Мюзикълът „Пророк“ е дебютен пълнометражен филмов проект на режисьора Феликс Умаров. По-рано през 2022 г. на стрийминг платформата more.tv се появи сниманият от него сериал „На собствен терен“, посветен на първата жена треньор на мъжки футболен отбор.

На същата презентация на филмови проекти е станало известно още, че ще се снима нова екранизация по безсмъртния роман на Михаил Булгаков „Майстора и Маргарита“, която ще бъде готова не по-рано от май 2023 г. Неин режисьор е Михаил Локшин. Бюджетът на филма възлиза на 1,2 млрд. рубли, като той вече е получил финансова помощ в размер на 500 милиона рубли от фонда за кино, но авторите на продукцията кандидатстват за още 300 милиона.

Още по темата