Медия без
политическа реклама

Франция разследва трима грузинци за кражби на ръкописи на Пушкин

Всеки от оригиналите се оценява на 50 000 - 60 000 евро

25 Ноем. 2023
Ръкописите на Пушкин се оценяват много високо и нелегалната търговия с тях процъфтява
sochi.com/
Ръкописите на Пушкин се оценяват много високо и нелегалната търговия с тях процъфтява

По наша информация трима грузински граждани - един мъж и две жени - са били обвинени от парижки съдия-следовател в петък, 24 ноември, по обвинения в "организирана кражба" и "престъпен заговор", че са участвали в кражбата и подмяната на оригинални ръкописи на руския поет, писател и драматург от XIX век Александър Пушкин от две библиотеки във Франция, разкрива "Журнал дьо диманш". По време на претърсванията не е намерено нито едно от откраднатите произведения.

Разследваният мъж, на 56 години, първоначално признал, че е участвал в подготовката на кражбите от името на поръчител, чиято самоличност не разкрил. След това той се отказал от показанията си. След повдигане на обвинението е задържан под стража.

Двете жени, които също са обвинени - сестрата и племенницата на задържания мъж - са поставени под съдебен надзор. Те отрекоха да са замесени в престъпленията и заявиха, че просто са "приютили" обвиняемия.

Две кражби бяха извършени през юли миналата година в библиотеката на Висшето училище (ENS) в Лион и през нощта на 9 срещу 10 октомври в университетската библиотека по езици и цивилизации (Bulac) на Националния институт по източни езици и цивилизации (Inalco) в Париж.

Откраднати са няколко книги и ръкописи, сред които и такива, подписани от човека, смятан от мнозина за баща на руската литература. Загубата се оценява на няколкостотин хиляди евро.

Оригинални ръкописи на Александър Пушкин струват между 50 000 и 60 000 евро.

Потърсен за коментар, адвокатът на лишения от свобода грузински гражданин, Дилън Слама, смята, че "костюмът, който клиентът ми е принуден да носи, е твърде голям, а хората, които стоят зад тези кражби, дори не са идентифицирани".

Продължават разследванията на Службата за сигурност на департамента Рона (SD) и на Централната служба за борба с трафика на културни ценности (OCBC), за да се установи самоличността на подбудителите и на откраднатите произведения.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Пушкин, ръкописи