Медия без
политическа реклама

"Новите" стихотворения на Вапцаров се оказаха ръкописи на известни негови творби

04 Дек. 2019
Мая Вапцарова
Снимка: Архив
Мая Вапцарова

"Новооткритите" стихотворения на Вапцаров, за които сподели лично пред БНР неговата племенница Мая Вапцарова, се оказаха ръкописи с "бележки" и "наброски" от добре познати творби. 
Листовете бяха открити в мазето на столичната Дирекция на полицията, а оттам са отишли в Държавния военен архив. Мая Вапцарова смята, че почеркът е на поета, в момента се прави и експертиза за потвърждаване на авторството им. 

"В тази папка няма само стихотворения. Те са няколко. Вътре има едно невероятно есе за културата. Три стихотворения са открити и това грамадно есе, което е около десет страници. Вапцаров като че ли преоценява бъдещето в това есе, не миналото", каза пред БНР режисьорката и племенница на поета. Ден по-късно тя цитира едно от разчетените стихотворения пред медиите. Публикациите доведоха до ироничен пост на писателя Георги Господинов във фейсбук: 

"Ето цялото стихотворение на Вапцаров, което може да се открие във всичките му томчета, но явно е стояло непрочетено. Трите последни строфи са същите като новооткритите. Колеги и приятели, все пак си дължим ритуала. Бих се радвал най-много, ако се открият нови текстове на Вапцаров, това ми е дисертацията и книгата, ще чакам с нетърпение и другите разчитания, но това стихотворение е старо. И е толкова лесно проверимо, че чак е изненадващо как не е станало. Да четем..." 

Става дума за "Хроника", като различен е само един стих - "ние няма да умираме". 

Пред репортер на "Клуб Z" Мая Вапцарова уточни, че се е чула с Георги Господинов и е приела неговата бележка. Но добави, че "В стихотворението "Хроника" няма написано "ние няма да умираме". Вапцаров е писал върху тези новоткрити листове - "архитектурата" на някои от неговите стихотворения". За другите две творби, за които отново се твърди, че не са били известни досега, режисьорката посочи: "те пък са съвсем сурови". И каза, че все още не иска да ги споделя публично, защото "те са едни наброски". 
 

Последвайте ни и в google news бутон

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?