Медия без
политическа реклама

Хроника на една война - 23.3.2022

23 Март 2022

⚡️Кметът Вадим Бойченко е напуснал Мариупол, съобщават украински медии.

⚡️Зеленски помолил Байдън да не налага санкции срещу Абрамович - WSJ

⚡️95 865 руски работници са в принудителен престой заради напускането на западни компании. Този престой се заплаща. Галина Карелова - зам.-шеф на Съвета на федерацията. 

⚡️Годишната инфлация в Руската федерация е 14,53%. Седмица по-рано бе 12,54% - данни на Минэкономразвития.

⚡️Германия смята да даде на Украйна 2000 ръчни гранатомета от резервите на Бундесвера -  DPA.

⚡️Борис Джонсън обеща на Зеленски, че лидерите на Г7 ще направят всичко възможно за засилят позициите на Украйна в преговорния процес -  Reuters.

⚡️Специалният представител на Путин Анатолий Чубайс и журналистът Александър Невзоров са напуснали Русия. Чубайс е бил видян край банкомат в Истанбул - "Коммерсантъ". 

⚡️Путин поиска чуждите страни да плащат руския газ в рубли. След изявлението му цената на газа скочи до 1350 долара или 140 494 рубли. И за пръв път от няколко дни един долар се разменя под 100 рубли.

⚡️Полша гони 45 руски дипломати. В посолството във Варшава работят малко над 50, пише Onet

⚡️Лавров - ако НАТО прати миротворци в Украйна, това ще доведе до пряк сблъсък с въоръжените сили на Русия.

⚡️Зеленски: Преговорите с Русия вървят крачка по крачка напред. Лавров: Преговорите вървят тежко.

⚡️Двупартийна група от американски сенатори работи с Министерството на финансите, за да замрази златните резерви на Русия от приблизително 132 милиарда долара.

⚡️Песков обясни в кой случай Русия може да използва ядрени оръжия. Прессекретарят на руския лидер припомни, че Русия има концепция за национална сигурност. „Там можете да прочетете за всички причини за използване на ядрени оръжия“, каза той в интервю. "Ако има заплаха за самото съществуване на страната ни, може да се използва в съответствие с концепцията. Има и редица други основания, които са изброени в текста", каза той.

⚡️Предложението за изключване на Русия от Г-20 получава подкрепа във Вашингтон - Ройтерс. Путин не е оттеглил участието си в предстоящата тази година среща на Г-20, каза посланика на Русия в Индонезия. Срещата е планирана 30-31 октомври т.г. на о.Бали. Китай възрази срещу евентуалното изгонване на Русия - "Русия е важен член и нито държава не може да гони друга държава", каза говорителят на китайското МВнР Уан Уенбин.

⚡️СНИМКА Над 600 процента e увеличиха VPN трафика в Русия и Украйна от 24 февруари.

⚡️Британското правителство се готви да „временно национализира“ дъщерното дружество на Газпром – Gazprom Marketing & Trading Retail, като го прехвърли под „специален режим на управление“, съобщава Bloomberg.

⚡️Шефът на кабинета на Зеленски - Ермак, заяви, че се очаква разговор на украинския президент с китайския му колега Си Цзинпин.

⚡️Вашингтон ще обяви на 24 март нов пакет санкции срещу Русия.

 

⚡️СНИМКА Петербургска компания подаде заявление за регистрация на резервен знак "IDEA", за пускането на пазара в Русия на аналог на IKEA.

⚡️Рогозин показа видео на излитаща от Плесецк космическа ракета със знак Z

 

 

 

 

 

⚡️СНИМКА Беларус скоро ще се присъедини към специалната военна операция на Русия в Украйна, прогнозира CNN. В същото време източниците на канала признават, че не виждат признаци за подготовка на беларуски войски за участие в операцията в Украйна.

⚡️САЩ няма да затварят посолството в Москва - посланикът на САЩ в Русия.

 

⚡️Путин и Макрон размениха мнения по телефона за ситуацията около Украйна, включително за хода на преговорите с Киев, съобщи Кремъл. 

⚡️СНИМКА Киев стана "почетен гражданин на Париж". Столицата на Франция за първи път присвои такъв статут на цял град. „С това отличие, предоставено на град за първи път, Париж изразява своето приятелство и подкрепа за украинската столица, която сега се бори за своята свобода, “, каза Ан Идалго.

⚡️Песков по CNN: "Специалната военна операция протича стриктно в съответствие с предварително поставените планове и цели. Никой не е казвал, че тя ще продължи няколко дни."

 

 

⚡️СНИМКА Кметът на Краматорск обвини местните жители за пораженията и жертвите в града вчера, тъй като снимали и публикували движенито на военни камиони с гориво

Ключови думи:

Хроника, 23.3.2022