Quantcast

Медия без
политическа реклама

Скандал в Роскосмос заради снимките на филм на МКС

Уволнен е единственият космонавт в ръководството на агенцията - Сергей Крикальов

14 Юни 2021
Уикипедия
62-годишният днес Сергей Крикальов (на снимката като млад) е участвал и в съветски, и в американски космически мисии.

Сергей Крикальов беше единственият космонавт във висшето ръководство на Роскосмос. Но след като разкритикува идеята на Международната космическа станция да се снима игрален филм, той загуби позицията си, съобщи „Новая газета“. 

На 11 юни стана известно, че Крикальов е отстранен от поста изпълнителен директор на програмата за пилотирани полети на Роскосмос. Самата федерална агенция обясни това с плановете на Русия за създаване на собствена орбитална станция и началото на подготовката на този проект с друг човек. Крикальов не бил уволнен, а преместен на нова длъжност - съветник на шефа на Роскосмос Дмитрий Рогозин. В същото време изданието отбелязва, че старата и новата длъжност на Крикальов „по значимост, отговорност и авторитет са свързани колкото позицията на началник цех и портиер в завода“.

Любопитно е, че малко сред публикацията в по темата в уебсайта на „Московски комсомолец“ от текста за уволнението на Крикальов изчезва критичен коментар от пилота-космонавт и Герой на Русия Сергей Залетин, в който той потвърждава причината за уволнението на изпълнителния директор на Роскосмос. Коментарът е оцелял в новинарските агрегатори и започва с думите: „хората в индустрията са възмутени от преместването на позиция съветник на Сергей Крикальов, единственият истински компетентен служител на Държавната корпорация Роскосмос.“

Според източници на "Новая газета" Крикальов е загубил поста си, след като на 9 юни е критикувал идеята за заснемането на игралния филм "Предизвикателство" пред надзорния съвет на агенцията. „Московски комсомолец“ съобщи, че според техен източник космонавтът е отстранен „във връзка с нарушение на корпоративната етика“.

През септември 2020 г. Роскосмос обяви плановете си за заснемането на първия игрален филм в космоса заедно с Първи канал на руската телевизия и студиото Yellow, Black and White. Продуценти на филма са ръководителят на Роскосмос Дмитрий Рогозин и Константин Ернст, главен изпълнителен директор на Първи канал. През май държавната комисия за подбор на космонавти избра актьорите, които ще излязат в космоса, за да заснемат филма. Препоръката беше основният екип да включва актрисата Юлия Пересилд („Зулейха отваря очи“) и режисьора и оператор Клим Шипенко („Холоп“), а резервният екип - актрисата Алена Мордовина („Обадете се на Ди Каприо“) и оператора Алексей Дуди („Движение вверх“, „Т-34“). Самите снимки са планирани за октомври тази година.

Самият Сергей Крикальов потвърди пред Open Media, че е освободен от поста си поради несъгласие с решението на ръководството на държавната корпорация да финансира снимките на „Предизвикателството“, но отказа да отговаря на допълнителни въпроси. Крикальов има зад гърба си шест космически полета и осем излизания в открития космос. В интервю за Meduza той описва работата си в Роскосмос по следния начин: „Аз не летя толкова много, колкото помагам на другите да се подготвят“.

„Новая газета“ поиска от космонавтите Фьодор Юрчихин и Сергей Жуков да коментират скандала около плановете за заснемане на търговски филми в орбита и последвалото уволнение на Сергей Крикальов.

Фьодор Юрчихин, космонавт:

 „Подобни кадрови решения ме убеждават, че астронавтиката не е необходима в Русия. Познавам Сергей Константинович Крикальов от много години — професионалист от най-висока категория, никога не се страхува да поеме отговорност. Той е в индустрията от много дълго време и мнозина не са и сънували нивото, които той е достигнал като космонавт и ръководител.

Изглежда днес най-важната от всички области в космонавтиката е киното. Снимките на МКС ще се извършват в рамките на т. нар. научен експеримент "Предизвикателство".  Под това бюрократично прикритие беше разбита програмата за космически полети до края на 2021 г.  Програмата на научните експерименти не се формира изведнъж, а доста дълго време. Според старата програма на борда трябваше да има трима души - сега ще се наложи да останат двама.  Никой ли не видя това?“

Сергей Жуков, космонавт-изпитател

„Полетът на всеки космически турист, особено подготвен набързо, се възприема негативно от професионалните космонавти. Това е лесно за разбиране: космонавтът се подготвя за полета в продължение на много години и ако място в кораба „Союз“ се даде на пътник, това отлага експедицията в орбита за някого, а може и да е последната му възможност за среща с космоса“.  

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?