Quantcast

Медия без
политическа реклама

Министърът на икономиката изненадващо уволни шефа на "Ел Би Булгарикум"

Директорът е отстранен заради "сигнали за нарушения", които тепърва ще се проверяват

21 Февр. 2023Обновена

Ден след като изпълнителният директор на държавното млекопреработвателно предприятие "Ел Би Булгарикум" Николай Маринов обяви, че сваля цените на млечните продукти във фирмените магазини на дружеството, той е освободен от поста.

Това е станало с решение на директора на Държавната консолидационна компания Венцислав Димитров без никакви мотиви, съобщи самият Маринов пред бТВ. Според него уволнението му е и по разпореждане на принципала на дружеството - министъра на икономиката Никола Стоянов.

"Днес стана ясно отново, че мафията победи държавата", заяви Маринов. Той допусна, че причина за уволнението му са били прекратените "порочни практики" в дружеството, свързани с натиск от страна на ДКК и министъра на икономиката държавната фирма да работи с определени доставчици на сурово мляко със  "съмнително" качество.

В понеделник Николай Маринов обяви, че държавната млекопреработвателна компания "Ел Би Булгарикум" намалява цените на млечните продукти във фирмените си магазини. Цените на млеката поевтиняват с между 5 и 10%, а на кашкавала и сиренето - с над 30%. Маринов призова и големите хипермаркети да последват примера им.

Преди това шефът на държавната фирма разказа в телевизионни репортажи, че големите търговски вериги налагат на местните доставчици такса „вход“ и други видове такси, които оскъпяват продуктите, а също така налагат обвързващи условия тези доставчици да не продават на по-ниски цени продуктите си в други търговски обекти. Поради тази причина "Ел Би Булгарикум" били принудени да продават на високи цени и във фирмените си магазини.

Николай Маринов бе назначен на поста съвсем наскоро - в началото на декември 2022 г.

 

По бързата процедура 

От Министерството на икономиката отказаха коментар, като обясниха, че кадровите решения са на Държавната консолидационна компания, съобщи бТВ. ДКК излезе с позиция, в която обяснява, че Маринов е уволнен заради "редица сигнали за нарушения".  От позицията на холдинга се разбира, че директорът е уволнен заради сигнали, по които тепърва щели да се правят проверки. Ето какви са "данните":  

"В ДКК е постъпила информация, че веднага след избирането му на поста, Николай Маринов закупува моторни превозни средства. Избраната фирма не е оторизиран дилър. В сигнала се твърди, че сумата за превозните средства е силно завишена. Също така, малко след встъпването му в длъжност, "Ел Би Булгарикум" започва да закупува суровина от фирма, която е новорегистрирана (през месец декември 2022 г.). Има индикации, че цената, на която доставят млякото, е силно завишена“, се казва още в съобщението на Държавната консолидационна компания. Получен е сигнал от работници в базата във Видин, че качеството на суровината е значително занижено. „Ел Би Булгарикум“ се презапасява с готова продукция, която трудно може да бъде пласирана преди да изтече срокът ѝ на годност, заявяват още от компанията и допълват, че назначената проверка по сигналите е била възпрепятствана с редица молби за отлагане във времето и не предоставяне на документи."

В тази връзка бордът на ДКК решил да освободи изпълнителния директор на млечната компания и разпоредил да започне  проверка. Потърсен от bTV, Николай Маринов отрече обвиненията от сигналите. Той посочи, че покупката на автомобилите е залегнала в инвестиционната програма на „Ел Би Булгарикум“, която е одобрена от ДКК. Маринов твърди, че цената на млякото не само не е завишена, но дори е била свалена с 8 стотинки, след като поел директорския пост. 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Кого бихте подкрепили за кмет на София?