Quantcast

Медия без
политическа реклама

Филмът, сниман в Космоса, стана касов шампион в Русия

Предлагат актрисата Юлия Пересилд да бъде удостоена със званието Герой на РФ

24 Апр. 2023
Първи канал
Актрисата Юлия Пересилд в кадър от филма.

Руският игрален филм „Предизвикателството“ оглави боксофиса в Русия през изминалия уикенд, изпреварвайки „Джон Уик 4“ и „Супер Марио Bros.“, съобщи News.ru. Първата частично заснета в Космоса игрална продукция е инкасирала от премиерата си на 20 април досега 426 милиона рубли (около 5 280 000 долара), уточнява порталът kinobusiness.com.

В рамките на проекта на 5 октомври 2021 г. с космическия кораб „Союз МС-19“ към Международната космическа станция извън околоземната орбита се отправя първият в историята филмов екип – актрисата Юлия Пересилд („Битката за Сталинград“, „Петрови в грипа“), режисьорът Клим Шипенко и космонавтът на „Роскосмос“ Антон Шкаплеров. На борда на станцията екипът провежда 12 снимачни дни, а 53 – на Земята. Според сюжета сърдечният хирург Женя Беляева (Пересилд) за месец трябва да се подготви за космически полет и да се отправи към МКС, за да спаси живота на заболял астронавт, като направи първата операция отвъд пределите на нашата планета.

Няколко години подготовка, кастинг за главната роля измежду 3000 актриси, многомилионен бюджет, участие на държавната корпорация „Роскосмос“ в проекта и 50 минути снимки на МКС – всичко това вече гарантира на „Предизвикателството“ място в историята на киното. Един от космонавтите-участници във филма - Олег Новицкий, до последно смята, че този кинополет никога няма да се състои. „Мислехме, че просто ще се пошуми и с това ще приключи всичко. Но когато започнаха кастингите за актьори и оператори, четенето на ролите и т.н., разбрахме, че е сериозно. Тъй като бяхме на МКС и общувахме със Земята, когато най-накрая стана ясно, че екипажът, състоящ се от режисьора и актрисата, ще пристигне, започнахме да се подготвяме за среща с тях. Най-вече на някакво морално ниво, съзнавайки, че по време на престоя им на МКС може да има някои особени нюанси и непредвидени моменти“, разказва той.

За 12-те дни на МКС Шипенко, който изпълнява и функциите на оператор, заснема 78 часа и 21 минути материал, от който във финалната версия на филма влизат около 50 минути, т.е. почти една четвърт от филма е заснета в Космоса.

Идеята за амбициозния проект възниква у генералния директор на телевизионния Първи канал Константин Ернст още преди 20 години. За реализацията помага бившият шеф на „Роскосмос“ Дмитрий Рогозин, а във филма фигурира много подобен на него персонаж, в който се превъплъщава известният актьор Александър Балуев. В лентата участва и звездата Владимир Машков. 

Вместо от Юлия Пересилд ролята на Женя е можело да бъде изиграна от Светлана Ходченкова или Олга Кузмина, но и двете не се класират по здравословни причини, както и останалите от 25-те актриси, стигнали до последната права от подбора. За самата Пересилд положителното заключение на комисията е изненада. На 38 години тя е една от най-търсените актриси в страната, освен в големи филмови проекти играе в три театъра, ръководи благотворителна фондация и отглежда две дъщери. Но такъв изтощителен график очевидно не е разклатил здравето на актрисата.

На премиерата на филма Пересилд призна, че не физическите натоварвания са били най-страшните изпитания за нея. „Не е толкова страшно да пътуваш в ракета, колкото да пишеш прощални писма до децата си и да подписваш при нотариус завещанието си „за всеки случай“. И майка ми и баща ми, и двете ми дъщери трябваше да преминат през това“, споделя тя.

Гилдията на актьорите в Русия предлага актрисата Юлия Пересилд да бъде удостоена със званието Герой на РФ.

Още по темата