Quantcast

Медия без
политическа реклама

Синът на Малин Кръстев става Едуард Втори в Охрид

Спектакълът на украинеца Андрей Жолдак е копродукция между Драмата в Пловдив и театъра във Велес

04 Авг. 2023
Личен архив
Актьорът Борис Кръстев

Театралният спектакъл „Едуард Втори“ ще има премиера в неделя, 6 август, в центъра за култура „Григор Пърличев“ в Охрид, съобщават от Българския културно-информационен център в Скопие (БГКИЦ).

Постановката е копродукция на Драматичен театър – Пловдив, и театър „Йордан Хаджиконстантинов-Джинот" от Велес. Тя е част от официалната програма на фестивала „Охридско лято" и се реализира с подкрепата на БГКИЦ и Министерството на културата на Република Северна Македония. В образа на Едуард Втори е младият български актьор Борис Кръстев.

Двугодишният проект за сътрудничество между двата театъра включва създаването на два спектакъла копродукции – под режисурата на Андрий Жолдак, Украйна („Едуард Втори“), и спектакъл на Диана Добрева, България. Двете театрални постановки ще се репетират на сцените на двата театъра и ще са придружени от работни ателиета, в които ще вземат участие студенти от университета „Европа Прима“, информират от Пловдивския драматичен театър.

Постановката „Едуард Втори" от Кристофър Марлоу обхваща няколко различни теми. Основната посока е историята на Едуард Втори, следвана от „Ричард Втори" от Шекспир. Обсъжданите теми са отношенията между баща и син, в отсъствието на майката, а след това мотивите за власт и лукс, а оттам и прекомерната наслада, енергията на младите и тяхната директност, обясняват от екипа. „Ултимативният конфликт на 21-ви век е конфликтът за надмощие между мъж и жена и в хода на тази пиеса ще видим как той ще се развие. Тези нишки се разказват чрез различни театрални форми, от психологически реални ситуации до ритуален театър и от съвременния физически театър до възможния театър на бъдещето. В центъра на историята са актьорите, които са реални хора и чрез тях можем да видим и нещо за хората, живеещи днес, през 2023 г.“, казва режисьорът Андрий Жолдак.

Борис Кръстев е завършил клас на проф. Здравко Митков в НАТФИЗ. Като студент става един от първите носители на стипендията на името на Стефан Данаилов, връчвана от фестивала „Сцена на кръстопът“, чийто патрон бе Мастера. Понастоящем Борис е в трупата на Пловдивския театър след спечелен кастинг. Той е син на изтъкнатите актьори Малин Кръстев и Станка Калчева. Неговата пиеса „Кулата“ спечели последния драматургичен конкурс на Театър 199 и е реализирана на неговата сцена.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?