facebook
twitter

Култура

Шерлок Холмс съди Нетфликс

Наследниците на Конан Дойл не са доволни, че в нов филм детективът уважава жените
631
Мили Боби Браун и Хенри Кавил като Енола и Шерлок Холмс в новия филм на Нетфликс.

Наследниците на сър Артър Конан Дойл - създателят на Шерлок Холмс, заведоха дело срещу “Нетфликс”, писателката Нанси Спрингър, сценариста и режисьора на нов филм с Шерлок Холмс за нарушаване на авторски права. Проблем е, че в „Енола Джеймс“ известният детектив проявява чувства и уважава жените.

Филмът „Енола Холмс“ - с участието на актрисата от „По-странни неща“ Мили Боби Браун в главната роля и Хенри Кавил като Шерлок, е адаптация по романите на Спрингър. В тях детективът има по-малка сестра тийнейджър, която се оказва, че също притежава голям детективски талант. 

Въпреки че при друг случай вече бе установено, че правата над ранните романи за Холмс са публично достояние, според съдебния иск детективът започва да развива чувства чак в последните книги, чиито права остават под контрола на наследниците на Артър Конан Дойл.

"Холмс става по-човечен, способен на приятелство и емоции. Той започва да уважава жените, но тези промени му се случват в последните романи", се твърди в иска, заведен във федералния съд на Ню Мексико. И щом и в новия филм Холмс показва чувства, значи адаптацията на "Нетфликс" нарушава авторските права на наследниците. Отбелязано е още, че когато пише по-късните си романи, Дойл вече е загубил брат си и най-големия си син в Първата световна война: „За него вече не е достатъчно, че героят му е най-блестящият рационален и аналитичен ум. Холмс трябваше да бъде човек". 

Освен “Нетфликс”, в иска като ответници са посочени още издателството „Пенгуин Рандъм Хаус“ и продуцентската компания Legendary Pictures.

Все още няма коментари

Още

Мистерия с „Ролинг Стоунс” в YouTube

04.01.2020

2273
Кинаджиите поискаха от Бойко Борисов регулация на кабелните оператори

18.11.2019

1152 5
"Крафтверк" спечелиха 20-годишно дело за авторство

01.08.2019

248

Влез или се регистрирай за да коментираш

×