Quantcast
Шерлок Холмс съди Нетфликс | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Шерлок Холмс съди Нетфликс

Наследниците на Конан Дойл не са доволни, че в нов филм детективът уважава жените
767
Мили Боби Браун и Хенри Кавил като Енола и Шерлок Холмс в новия филм на Нетфликс.

Наследниците на сър Артър Конан Дойл - създателят на Шерлок Холмс, заведоха дело срещу “Нетфликс”, писателката Нанси Спрингър, сценариста и режисьора на нов филм с Шерлок Холмс за нарушаване на авторски права. Проблем е, че в „Енола Джеймс“ известният детектив проявява чувства и уважава жените.

Филмът „Енола Холмс“ - с участието на актрисата от „По-странни неща“ Мили Боби Браун в главната роля и Хенри Кавил като Шерлок, е адаптация по романите на Спрингър. В тях детективът има по-малка сестра тийнейджър, която се оказва, че също притежава голям детективски талант. 

Въпреки че при друг случай вече бе установено, че правата над ранните романи за Холмс са публично достояние, според съдебния иск детективът започва да развива чувства чак в последните книги, чиито права остават под контрола на наследниците на Артър Конан Дойл.

"Холмс става по-човечен, способен на приятелство и емоции. Той започва да уважава жените, но тези промени му се случват в последните романи", се твърди в иска, заведен във федералния съд на Ню Мексико. И щом и в новия филм Холмс показва чувства, значи адаптацията на "Нетфликс" нарушава авторските права на наследниците. Отбелязано е още, че когато пише по-късните си романи, Дойл вече е загубил брат си и най-големия си син в Първата световна война: „За него вече не е достатъчно, че героят му е най-блестящият рационален и аналитичен ум. Холмс трябваше да бъде човек". 

Освен “Нетфликс”, в иска като ответници са посочени още издателството „Пенгуин Рандъм Хаус“ и продуцентската компания Legendary Pictures.

Още

Съдят Дуа Липа заради папарашка снимка

11.07.2021

1363
Съдът постанови: Stairway to Heaven e на Led Zeppelin

06.10.2020

1652
Анонимността започна да играе лоши шеги на Банкси

18.09.2020

704