Quantcast

Медия без
политическа реклама

Руското супергеройско кино е като американското, но наопаки

„Майор Гром: Чумният доктор“ е най-гледаният филм в Netflix по света тази седмица

12 Юли 2021
Bubble
„Приличам на Батман“, признава Чумния доктор във филма.

Руският супергеройски екшън-трилър „Майор Гром: Чумния доктор“ изненадващо оглави световната класация на най-популярните игрални филми в Netflix. Изненадващо е както защото руските филми обикновено не са сред най-популярните, така и защото в родината си същият филм не успя да направи очакваното впечатление и да си покрие разходите. 

Това е третият, най-сериозен опит на новото руско кино в супергеройския жанр досега (след забавния „Черната мълния“ през 2009-а и глупавия „Защитниците“ през 2017 г.). „Майор Гром: Чумния доктор“  е базиран на едноименната поредица комикси на руското издателство Bubble, чийто директор е и продуцент.

Международната премиера на филма се състоя в Netflix на 7 юли. По данни на услугата FlixPatrol супергеройският екшън-трилър е попаднал сред  десетте най-гледани филма в 65 страни (в България е на пето място), а в Бразилия, Белгия, Унгария, Испания, Италия, Словакия, Швейцария, Чехия, Катар, Кипър, Кувейт, Люксембург, Оман и Доминиканската република стана абсолютен лидер.

На пръв поглед руският филм по комикс е точно като американските, но с руски акцент. Иначе имаме почти същия екшън, същото насилие, същите шеговити реплики,  почти същите ситуации и същите клишета, същите типажи и същата естетика… Но има и една много съществена разлика  - точно обратната идеология.

В центъра на сюжета е петербургският детектив Игор Гром, мъжествено небръснат самотник без приятели и семейство, нарушаващ правилата и използващ нерегламентирано насилие в работа си. Въпреки постоянните конфликти с началството, той е най-ефективното ченге в града - по модела на безчет ефективни ченгета в американското кино. 

Врагът, който майорът трябва да открие и залови, е маскиран отмъстител с прякор Чумния доктор и огнепръскачка. Той не е като американските злодеи, които заради пари и световно господство убиват невинни хора. Чумния доктор се бори с корупцията, като се саморазправя с корумпирани лекари, съдии, бюрократи и държавни служители — с огнехвъргачката си. Ако не ги палеше живи и филмът не беше руски, той щеше да е положителният герой, а майор Гром, защитникът на корумпираните — отрицателният. В Русия обаче никой няма право да се бори с корупцията, когато тя е държавна (освен ако не е готов да послeдва съдбата на Навални).

За руското кино това прави Чумния доктор олицетворение на злото. Той е предводител и подстрекател на много опасни сили — народните маси, като не се ограничава само с убийствата на корумпирани олигарси, а чрез интернет активно разпространява революционна риторика сред масите и разпалва народно негодувание срещу Държавата.

В третия по важност герой руските медии разпознаха Павел Дуров, създателят на непробиваемия месинджър Telegram. Във филма Дуров (от дур - глупак) е станал Разумовски. През 2014 г. Дуров публично отказа да предаде личните данни на активисти от украинския Евромайдан на руските служби за сигурност. Нещо подобно прави и Разумовски във филма. Малко след този случай Дуров напусна Русия с обяснението, че тя не е добро място за бизнес.

Още по темата