Медия без
политическа реклама

Руски закон изхвърля всички филми с ЛГБТ теми

"Планината Броукбек" и "Позови ме с твоето име" са сред свалените под заплаха от глоби

20 Яну. 2023
Героите на Хийт Леджър (вдясно) и Джейк Джиленхол от "Планината Броукбек" вече са персона нон грата за руския екран.

Филмите „Планината Броукбек“ на режисьора Анг Лий, удостоен с 3 награди „Оскар“ и 4 БАФТА, „Призови ме с твоето име“ на Лука Гуаданино с „Оскар“ за най-добър адаптиран сценарий и др., бяха свалени от руските сайтове за филми онлайн по силата на закона, забраняващ пропагандата на нетрадиционни сексуални отношение, съобщи „Ведомости“.

Още в края на декември Роскомнадзор (федералната служба за надзор в сферата на информационните технологии и масовите комуникации) разпрати списък с филми и телевизионни сериали, които съдържат ЛГБТ теми. Онлайн платформите бяха помолени да обърнат внимание на този списък, да наблюдават независимото съдържание и да вземат решение за премахването на материали. Отбелязва се, че някои епизоди и от руските телевизионни сериали „Сексуалният живот на студентките“ и „Ще боли“ също са включени в списъка на РКН. И двете поредици вече са премахнати от онлайн каталозите. Представители на стрийминг услугите засега са отказали да коментират тази ситуация.

На 5 декември 2022 г. руският президент Владимир Путин подписа закон за пълна забрана на пропагандата на ЛГБТ отношения. Съгласно промените в Закона за информацията, информационните технологии и защитата на информацията, в социалните мрежи, медиите, рекламите и филмите ще се забрани изцяло пропагандата на ЛГБТ ценности, смяната на пола и педофилията. Роскомнадзор ще изготви единен регистър на забранената информация за последващо блокиране. Очаква се заповедта за разработените критерии за забрана на съответна информация да влезе в сила от 1 септември и да важи за следващите 6 години.

Сега активно се работи по подзаконови актове, които ще регулират класифицирането на тази или онази информация като пропаганда на нетрадиционни сексуални отношения, смяна на пола, педофилия, заявява представител на Министерството на цифровото развитие пред „Ведомости“. За нарушения на закона физически лица ще са изправени пред глоба от 50 000 до 400 000 рубли (около 673 – 5360 евро), длъжностни лица – от 100 000 до 800 000 рубли (1350 – 10 700 евро), а юридически лица – до 5 милиона рубли (близо 67 000 евро). Крайният срок ще бъде 23 януари 2023 г.

Сериозната експертиза на един филм може да отнеме няколко седмици и да струва на компаниите за видео услуги десетки хиляди рубли, а репертоарът в категорията 18+ дори на един сайт за филми онлайн може да съдържа десетки хиляди и повече часове съдържание и, за да бъдат изгледани, ще са нужни години, предупреждават експерти. Освен това преценката дали дадено съдържание е „пропаганда“, или не, е субективна.

Още по темата