Quantcast

Медия без
политическа реклама

Руска ученичка ще заснеме разказ на Стивън Кинг срещу $1

11 Февр. 2020
ЕПА/БГНЕС

16-годишната ученичка от Томск Диана Костирина, която получи правото да заснеме един от разказите на Стивън Кинг само срещу един долар, разказа пред телевизионния Пети канал за писмото от писателя.

Според Костирина отговорът на молбата й е дошъл по време на час по биология. "Учителката каза - бъдете по-тихи. А аз отговорих: не ми пречете - постигнах триумф!", спомня си ученичката.
Договорът с известния писател стана възможен благодарение на проекта Dollar Baby, в рамките на който Кинг продава правата за филмова адаптация на своите разкази на начинаещи режисьори и филмови творци любители (включително ученици и студенти) от цял свят само за един долар. Само между пет и десет такива споразумения се сключват годишно. В Русия се провежда специален фестивал за показване на такива филми - Dollar Baby Russia.

Диана Костирина оставила на уебсайта на проекта молба за адаптиране на разказа "Жена в стаята". Според нея положителният отговор дошъл буквално ден по-късно. Според договора правата се предоставят за една година, но филмът няма да бъде достъпен в Интернет или показан по телевизията. Филмът ще бъде представен на фестивала Dollar Baby Russia в Краснодар в края на октомври.

 

MILLION DOLLAR BABY

Идеята хрумнала на Кинг още през 70-те, когато популярността му като писател започват да расте. През 1977 г. млади кинотворци и студенти все по-често му пишат с молба да заснемат късометражни филми по негови разкази. "След като със счетоводителя ми обсъдихме възможните юридически проблеми, създадох тази практика, която съществува и до днес", обяснява Кинг в предисловието на публикувания сценарий на киношедьовъра по два негови разказа "Изкуплението Шоушенк". Впрочем, режисьорът и сценарист на филма Франк Дарабонт на младини е бил "dollar baby", един от първите. На 20-годишна възраст той създава своята адаптация на "Жена в стаята" - същия разказ, върху който ще работи и Диана Костирина.

Филмът му е издаден години по-късно на VHS като част от селекцията Stephen King's Night Shift Collection, заедно с още две студентски ленти. По-късно, вече като професионален режисьор, Дарабонт адаптира още три творби на Кинг - "Изкуплението Шоушенк", "Зеленият път" и "Мъглата". 

От подрастващите режисьори се изисква единствено да изпратят копие от филма си на писателя, за да го види, и да не показват филма с комерсиална цел без допълнително разрешение и договор. Програмата Dollar Baby се отнася само за кратките истории на автора, не и за романите. 

Още по темата