Медия без
политическа реклама

Стивън Кинг продаде за $ 1 свой разказ на студентка от Узбекистан

Заснетият по него филм стана най-добър трилър на международен кинофестивал в Малайзия

17 Авг. 2023
Разказ на Стивън Кинг с права, уредени за $1, донесе на Гулнара Иванова награда от кинофестивала в Малайзия.
Колаж point.md
Разказ на Стивън Кинг с права, уредени за $1, донесе на Гулнара Иванова награда от кинофестивала в Малайзия.

Студентка от Узбекистан засне филм по разказ на Стивън Кинг, правата за който е закупила само за 1 долар, и спечели награда от международен кинофестивал, съобщи RTVI. Кралят на ужасите продал своя разказ със заглавие „Човекът, който не се ръкуваше“ на младата Гулнара Иванова, която учи във филиала на ВГИК в Ташкент, в рамките на програмата си Dollar Baby. Инициативата позволява на начинаещи режисьори и любители кинематографисти от цял свят да придобиват за символична сума правата за екранизация върху кратки произведения на Кинг.

Заснетият от Гулнара Иванова след сделката за 1 долар филм победил на Nitiin International Film Festival в Малайзия в категорията за най-добър трилър. Засега той не е достъпен за гледане, но авторката обещава да уведоми бъдещите си зрители, веднага щом това стане възможно.

Разказът „Човекът, който не се ръкуваше“ излиза през 1985 г.в сборника „Отборът на скелетите“. В основата на сюжета е историята на човек, който може да погуби всичко живо само с едно докосване.

„Предложих своята идея и визия на програмата. Ако на организаторите на проекта им хареса, те се свързват с теб“, обяснява Гулнара. В момента тя работи над своя пълнометражен дебют – „Отвори очи“ по разказ на О. Хенри, уточнява се на страницата в Интернет на ташкентския ВГИК (Висшия държавен иститут по кинематография).

Идеята за създаването на проекта Dollar Baby хрумва на Стивън Кинг още през 70-те, когато популярността му като писател започват да расте и млади кинотворци и студенти все по-често му пишат с молба да заснемат късометражни филми по негови разкази. „След като със счетоводителя ми обсъдихме възможните юридически проблеми, създадох тази практика, която съществува и до днес“, обяснява Кинг в предисловието на публикувания сценарий на киношедьовъра „Изкуплението Шоушенк“, заснет по два негови разказа. Любопитно е, че режисьорът и сценарист на филма – Франк Дарабонт, на младини е бил сред първите Dollar Baby-та на Стивън Кинг. На 20-годишна възраст той създава своя екранна адаптация по разказа „Жена в стаята“. Филмът му е издаден години по-късно на VHS като част от селекцията Stephen King's Night Shift Collection, заедно с още две студентски ленти. По-късно, вече като професионален режисьор, Дарабонт екранизира още три творби на Кинг – "Изкуплението Шоушенк", "Зеленият път" и "Мъглата". 

От пробиващите режисьори в програмата се изисква единствено да изпратят копие от филма си на писателя, за да го види, и да не показват филма с комерсиална цел без допълнително разрешение и договор. Програмата Dollar Baby се отнася само за кратките разкази на автора, не и за романите му. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата