Медия без
политическа реклама

Петък 13-и - от Юда до Хичкок

От столетия този ден продължава да разгаря фобии и суеверия

13 Яну. 2023
Pixabay

Петък 13-и в западната култура често се свързва с лош късмет (в някои азиатски страни например "фаталното" число е 4, чието име звучи като думата за смърт). На този ден милиони суеверни хора избягват срещите с черни котки, стоят далече от огледала от страх да не ги счупят и хапват безвкусни ястия, притеснени, че могат да разсипят солта. Други отказват да шофират или да се качват на самолет.

Изследователи все още търсят корените на суеверията за „черния петък“. Съществуват няколко хипотези: една от тях казва, че богът на злото и огъня Локи нахълтал неканен на празненство като 13-и гост и коварно убил със стрела от имел бога на радостта Балдер. Земята потънала в мрак и траур. В древния Рим магьосниците се събирали на групи от 12. Вярвали, че 13-ият в групата е самият дявол. Според нумеролозите числото 13 „страда“ заради неговата позиция след 12. Има 12 месеца в година, 12 богове на Олимп, 12 племена на Израел, 12 апостоли на Исус - Юда дошъл последен, 13-и, на Тайната вечеря. В картите Таро 13-ата карта е картата на смъртта.

Страхът от петък 13-и се нарича параскавидекатриафобия (от гръцки). Всяка година се падат между един и три петъка на 13-о число.

Изчислено е, че на този ден само в САЩ бизнесът губи между 800 и 900 милиона долара, тъй като много хора просто не отиват на работа. Доналд Доси, основател на Центъра за управление на стреса и Института по фобиите в Ашвил, Северна Каролина, казва, че страхът от петък 13-и измъчва между 17 и 21 милиона американци.

Числото 13 и в частност петък 13-и са в състояние да "изкарат ангелите" дори на майстора на хорър романите Стивън Кинг, който пише цяла статия по темата за "Ню Йорк таймс" през 1984 г. 

От параскавидекатриафобия страдал и американският президент Франклин Делано Рузвелт. Биографът Джон Гънтър пише: "Той мразеше петък 13-и, никога не би започнал важно пътуване в петък, ако можеше да го избегне, и не обичаше да сяда на вечеря с 13 души".

Марк Твен веднъж бил 13-ият поканен на вечеря гост. Въпреки суеверното предупреждение на приятел, американският писател и хуморист все пак отива. "Беше наистина лош късмет. Те имаха храна само за 12 души", разказва по-късно Твен. 

Основан през 1882 г. от капитан Уилям Фаулър, Тринадесетият клуб на Ню Йорк е група от скептици, които се противопоставят на суеверията, като организират вечери в петък, 13-и. На първата вечеря членовете му - 13 на брой, минават под стълба, обръщат солниците на масата (спазвайки обаче забраната да не хвърлят солта през рамо), хапват 13 ястия, първото от които на светлината на 13 свещи. Малкият клуб се разраства до национална организация, наброяваща над 400 души. Сред почетните й членове според Нюйоркското историческо дружество са петима американски президенти - Честър Артър, Гроувър Кливланд, Бенджамин Харисън, Уилям Маккинли и Теодор Рузвелт. 

Сред известните личности, родени в петък 13-и, са писателят и драматург Самюел Бекет, бившият президент на Куба Фидел Кастро, бившите актриси, близначките Мери-Кейт и Ашли Олсън, актьорите Джулия Луис-Драйфус и Стив Бушеми, Макс Вайнберг - дългогодишен барабанист на Брус Спрингстийн, музикантът от група "Мънкис" Питър Торк.

Режисьорът на психологически трилъри и майстор на съспенса Алфред Хичкок също е роден в петък, на 13 август 1899 г. Режисьорския си дебют Хичкок прави през 1922 г. с лентата "Номер 13", която е обречена от самото начало. Филмът остава незавършен и се смята за изгубен, както и сценарият за него. 

Петък, 13 септември 1996 г., е черен ден за хип-хопа - рапърът Тупак Шакур умира в болница в Лос Анджелис от раните, които е получил при стрелба на 7 септември. 

Групата "Блек сабат" издава дебютния си албум на 13 февруари 1970 г., петък.

В своя хит "Superstition" ("Суеверие") Стиви Уондър пее: "Когато вярваш в неща, които не разбираш, тогава страдаш. Суеверието не е начинът".

На другия полюс е певицата Тейлър Суифт, която смята числото 13 за късметлийско. "Родена съм на 13-о число. Навърших 13 години в петък 13-и. Първият ми албум стана златен за 13 седмици. Първата ми песен, достигнала първото място, имаше 13-секундно интро", казва Суифт, една от най-успешните съвременни изпълнителки. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата