Quantcast

Медия без
политическа реклама

Стивън Кинг съобщи, че е бил „отменен“ от Дж. К. Роулинг

25 Май 2021
EPA/BGNES
Стивън Кинг и Джоан Роулинг.

Американският писател Стивън Кинг разкри подробности за конфликта си с Дж. К. Роулинг, авторката на поредицата книги за младия магьосник Хари Потър, съобщава The Daily Beast.

В интервю с изданието Кинг каза, че писателката не само го е блокирала в Twitter, но и е изтрила стара своя публикация, в която е похвалила колегата си. Според Кинг всичко това се случва поради факта, че през 2020 г. Кралят на ужаса се изказа в подкрепа на трансжените. По-точно написа „Трансжените са жени“. Тогава феновете го попитаха какво мисли за скандала около Роулинг, на което Кинг отговори, че всеки има право да изрази мнението си.

„Не съм съгласен с това, което казвате, но ще защитавам до смърт вашето право да го кажете — припомни той думите на Волтер. — Имаме различни мнения, но това е животът. Никой не е „отменил“ Дж. К. Роулинг. Тя се справя добре. Просто според мен, нейната вяра е погрешна“.

Същевременно той настоя, че „мнението на Роулинг за трансжените е отклонение от цялата ѝ система от ценности“. „В повечето отношения тя е на страната на ангелите, но по този въпрос е много непреклонна. Без съмнение“ - каза той.

 „Тя смята, че трансжените са опасни, че по някаква причина не са жени, или вижда някакъв друг проблем с тях. Например опасява се, че някой, представящ се за жена, може да влезе в женска съблекалня и да нападне истинска жена. Ако Роулинг вярва в това, тя има право на собствено мнение. Но когато аз изразих моето мнение, тя ми се разсърди”, каза Кинг.

 Скандалът около писателката избухна през лятото на 2020 г., след като тя осмя авторска колонка със заглавие „Мнение: след COVID-19 трябва да създадем по-справедлив свят за хората с менструация“. Роулинг се пошегува, че авторът изглежда е забравил думата „жена“. В резултат на това тя беше обвинена в трансфобия.

Още по темата