Quantcast

Медия без
политическа реклама

Джоан Роулинг описа убийство заради трансфобия в новия си роман

Писателката твърди, че е написала книгата, преди да я споходят интернет тормоз и заплахи съвсем наистина

01 Септ. 2022
EPA/BGNES

Авторката на "Хари Потър" Джоан К. Роулинг публикува нов роман, в който ясно се долавят автобиграфични елементи - макар че тя твърдо отрича. "Мастиленочерно сърце" е шестата книга в нейната поредица за детектива Корморан Страйк, която тя публикува под псевдонима Робърт Галбрайт. Томът е цели 1024 страници и се появи по книжарниците във вторник, предизвикайки моментално полярни реакции. 

Сюжетът отразява собствените преживявания на Роулинг, след като изрази трансфобска позиция през 2020 г., пише Yahoo. Самата писателка настоява, че е замислила и написала книгата, преди самата тя да стане жертва на интернет тормоз (и дори смъртни заплахи). "Не съм пророк, просто това е един от онези странни развои. Понякога животът имитира изкуството повече, отколкото ни се иска", коментира писателката в секция "Въпроси и отговори" на сайта на своето алтер его Галбрайт. 

В "Мастиленочерно сърце" жертва на интернет тормоз - и на убийство - става аниматорката Еди Ледуел. Голяма част от страниците съдържат туитове. Анонимен трол започва да преследва Ледуел след нейно филмче за червей хермафродит, заради което тя е обвинена в расизъм и трансфобия. В крайна сметка се стига до смъртоноПсно намушкване с нож в гробище, а детективите Корморан Страйк и Робин Елакот поемат случая. 

Проблемите на Роулинг започнаха през лятото на 2020 г., когато се пошегува със статията "След COVID-19 трябва да създадем по-справедлив свят за хората, които имат менструация". Роулинг заяви, че авторът на текста е забравил думата "жена". Това се оказа достатъчно, за да бъде обвинена в трансфобия.

В отговор тя написа есе, в което казва: "Искам транс жените да бъдат в безопасност. В същото време не искам момичетата и жените по рождение да се чувстват по-малко сигурни. Когато отворите вратите на тоалетните и съблекалните за всеки мъж, който вярва или чувства, че е жена - а както казах, сертификати за потвърждение на пола вече могат да се издават без да е необходима операция или хормонална терапия - тогава вие отваряте вратата на всички мъже, които желаят да влязат вътре." А също и: „... „приобщаващият“ език, който нарича жените „менструатори“ и „хора с вулви“, поразява много жени като дехуманизиране и унижение. Разбирам защо транс-активистите смятат този език за подходящ и любезен, но за онези от нас, които сме били обиждани и унижавани от насилници, той не е неутрален, а враждебен и отчуждаващ". 

Оттогава насам тя редовно е заливана с език на омразата и дори стана обект на хаштага #RIPJKRowling. Някои книжарници отказаха да зареждат и продават книгите й. В края на 2021 г. пък транс активисти я заплашваха съвсем наистина пред собствения й дом, като разпространиха адреса й публично в интернет.

Трима трансактивисти организирали протестен пост пред вратата на имението на британската писателка Дж. К. Роулинг и разпространили домашния й адрес в социалните мрежи. Това съобщи в Twitter авторката на книгите за Хари Потър .

 

Още по темата