Медия без
политическа реклама

Парижката кметица напуска мрежата Х на Илон Мъск

Ан Идалго е изтрила профила си, защото бившият Туитър се е превърнал в "глобална канализация"

27 Ноем. 2023
Ан Идалго посочи мрежата на Илон Мъск като инструмент за подкопаване на демокрацията
Европа 1
Ан Идалго посочи мрежата на Илон Мъск като инструмент за подкопаване на демокрацията

Кметицата на Париж на Париж Ан Идалго обясни днес в статия за в. "Монд" защо е изтрила профила си в социалната мрежа X (бивш Туитър), собственост на милиардера Елон Мъск, който според нея се е превърнал в инструмент за дестабилизиране на демокрацията. "За да остана вярна на убежденията и ангажимента си, днес напускам X", написа тя.

Реших да напусна X, обяснява кметицата, която е от социалистическата партия. Далеч от революционния инструмент, който първоначално осигуряваше достъп до информация на възможно най-много хора, през последните години, X се превърна в оръжие за масово унищожение на нашите демокрации.

Манипулация, дезинформация, засилване на омразата, организиран тормоз, доказан антисемитизъм и расизъм, атаки срещу учени, климатолози, жени, еколози, прогресивни хора и всички хора с добра воля, които искат спокоен и мирен политически дебат в един все по-сложен свят: списъкът на злоупотребите е безкраен. Да не говорим за ежедневната външна намеса, която манипулира изборните процеси и подкопава образа и суверенитета на нашите демокрации, като се опитва да ги дестабилизира.

Днес полемиката, слуховете и грубите манипулации диктуват обществения дебат, задвижван от алгоритъма на X, където единственото, което има значение, е броят на харесванията. Фактите нямат значение.

Тази платформа и нейният собственик умишлено действат за изостряне на напрежението и конфликтите, смята Ан Идалго. Те също така умишлено възпрепятстват информацията, необходима за осъществяването на радикалната екологична и енергийна трансформация, от която се нуждаем, в полза на климатично скептичната реторика, насърчавана от интересите на изкопаемите горива и неограниченото хищничество на планетата. Можем да продължаваме да отричаме, разобличаваме и обясняваме, но шумът, предизвикан от една фалшива новина, винаги ще надделее над гласа на една обоснована истина.

Нека не се заблуждаваме. Това е много ясен политически проект за премахване на демокрацията и нейните ценности в полза на мощни частни интереси.

Последният доклад за прозрачност относно контрола на съдържанието, публикуван от самия Twitter, нарежда Франция на първо място в Европа по съдържание, свързано с насилие и незаконни действия. Тази медия се е превърнала в огромна глобална канализация и нима ние трябва да продължим да се вливаме в нея?

Виждаме го всеки ден: X пречи на дебатите, на търсенето на истината и на спокойния и конструктивен диалог, необходим между хората. С хилядите си анонимни акаунти и "фермите за тролове" това, което се случва в X, не е демократичен живот, а точно обратното.

Отказвам да подкрепя този катастрофален план.

Дълбоко вярвам в демокрацията, която все още трябва да се усъвършенства.

Вярвам в дискусията в тези трудни времена, пише Ан Идалго.

Откакто Мъск купи Туитър през 2022 г., редица високопоставени фигури заявиха, че напускат популярната социална платформа, но не е имало масово напускане.

Но акаунтът на кметството на Париж ще остане в X.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Ан Идалго, Туитър

Още по темата