Quantcast

Медия без
политическа реклама

Би Би Си възрази на "Туитър" заради определение, че е държавна медия

10 Апр. 2023

Би Би Си е възразила срещу поставянето на определението "финансирана от правителството медия" на един от основните й профили в социалните мрежи в Туитър, съобщи ДПА, цитирана от БТА.  В изявление на британската радиотелевизионна корпорация се казва, че "Би Би Си е и винаги е била независима. Ние сме финансирани от британската общественост чрез лицензионна такса".

Линкът на определението води до страница на центъра за помощ на Туитър, която казва, че "свързаните с държавата медии" са организации, в които правителството "упражнява контрол върху редакционното съдържание чрез финансови ресурси, пряк или непряк политически натиск и/или контрол върху продукцията и разпространението".

Би Би Си винаги е твърдяла, че е безпристрастна и функционира по силата на Кралска харта, съгласувана с правителството, в която се казва, че "трябва да бъде независима".

Британците плащат лицензионна такса от 159 паунда годишно за финансиране на продукциите на Би Би Си, която е определена от правителството, но е плащана от отделните домакинства. Макар че профилът на Би Би Си в Туитър, който има 2,2 млн. последователи, получи определението "финансирана от правителството медия", други, много по-големи профили на корпорацията, свързани с последните новини и спортната продукция, в момента не са характеризирани по този начин.

Въпросният профил публикува главно продуцирани от Би Би Си телевизионни програми, радиопредавания, подкасти и друг неновинарски материал.

 

Още по темата