Медия без
политическа реклама

Мъск иска социалната мрежа X да стане платена

19 Септ. 2023
Мъск настоява, че усилието да накара хората да плащат за услугата е насочено към справяне с ботовете.
БГНЕС
Мъск настоява, че усилието да накара хората да плащат за услугата е насочено към справяне с ботовете.

Илон Мъск предположи, че всички потребители на X, по-рано наричан Twitter, може би ще трябва да плащат за достъп до платформата, предава БГНЕС.

В разговор с израелския премиер Бенямин Нетаняху милиардерът каза, че платежната система е единственият начин за противодействие на ботовете. „Преминаваме към малко месечно плащане за използване на системата“, каза шефът на Tesla и SpaceX.

Не е ясно дали това е просто неофициален коментар или сигнал за по-твърди планове, които все още не са обявени.

Мъск отдавна каза, че неговото решение за премахване на ботове и фалшиви акаунти в платформата на социалните медии изисква такса за проверка.

Откакто пое Twitter миналата година, той се опита да стимулира потребителите да плащат за подобрена услуга, която сега се нарича X Premium.

Това е направено чрез предоставяне на платени абонати на повече функции, като по-дълги публикации и повишена видимост в платформата.

Понастоящем обаче потребителите все още могат да използват X безплатно.

Въпреки че има ясен финансов интерес за компанията да таксува потребителите, Мъск настоя, че усилието да накара хората да плащат за услугата е насочено към справяне с ботовете.

„Направата на един бот струва една стотинка“, каза той. „Но ако някой дори трябва да плати няколко долара или нещо подобно, някаква незначителна сума, ефективната цена за ботовете е много висока“.

Най-богатият човек в света каза, че сега търси по-евтини опции за потребителите.

„Всъщност ще предложим по-ниско ниво на ценообразуване. Така че просто искаме това да е само малка сума пари“, каза той.

„Това е по-дълга дискусия, но според мен това всъщност е единствената защита срещу огромни армии от ботове“, добави Мъск.

Рискът обаче е, че поставянето на X зад платена стена може да загуби голяма част от своите потребители. Това от своя страна може да намали приходите от реклама, които в момента представляват по-голямата част от приходите на компанията.

Разговорът на Мъск с израелския премиер също засегна антисемитизма на X.

Платформата беше обвинена от кампанията на Лигата за борба с клеветата (ADL), че не прави достатъчно, за да спре антисемитското съдържание.

В изявление организацията посочи, че Мъск "се ангажира и издига" антисемити.

По-рано този месец той каза, че компанията ще съди ADL, за да „изчисти името на нашата платформа“.

В разговора с Нетаняху Мъск повтори, че е „против антисемитизма“.

Израелският премиер прие, че балансът между свободата на словото и модерирането на съдържанието е предизвикателство, но призова Мъск да постигне правилния баланс.

„Надявам се да откриете в границите на Първата поправка способността да спрете не само антисемитизма... но и всяка колективна омраза към хората, която антисемитизмът представлява“, каза Нетаняху. „Знам, че сте ангажирани с това“.

Ключови думи:

Илон Мъск, Туитър, Х