Медия без
политическа реклама

Мъск опроверга новината, че иска да забрани Х за потребителите в Европа

19 Окт. 2023Обновена
Илон Мъск
БГНЕС
Илон Мъск

Новината, че Илон Мъск обмисля да блокира своята социална мрежа X (бившия Twitter) за европейските потребители, съобщена от Business Insider, се оказа невярно твърдение.

По-рано в Business Insider се появи информацията, че американският бизнесмен е все по-недоволен от факта, че трябва да се съобразява със Закона за цифровите услуги (DSA), който влезе в сила през август, и проучва начини да направи приложението недостъпно в региона. Въпреки че Мъск е обсъждал поне два пъти с еврокомисаря по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон мерките, които X трябва да предприеме, за да се съобрази с DSA, той е загубил търпение към ситуацията, се казва в статията.

"Приемете публикацията с доза критика, тъй като BI има смесен опит в отразяването, особено около компаниите на Илон'', се казва в профила на платформата X Daily News. Самият Мъск също опроверга новината: ''Още един напълно фалшив Business Insider. Това не е истинско издание'', написа той.

Вярно е обаче, че в последно време, че между Мъск и ЕК има напрежение. По-рано Тиери Бретон заяви, че Еврокомисията е започнала разследване дали Х спазва новия закон, като твърди, че социалната мрежа може да е разпространила дезинформация за израелско-палестинския конфликт. ЕК е поискала подробна информация за действията, които платформата предприема за борба със злонамерената информация, припомня изданието.

От 25 август насам Европейският съюз реши да засили контрола върху дейността на 19 онлайн платформи, които попадат в категорията "особено големи" в рамките на DSA. Сред тях са X, TikTok, Instagram, YouTube, Google и Amazon Store. Според Бретон приоритетите в новия закон са защитата на децата и борбата с дезинформацията, включително "проруската пропаганда". Той отбеляза, че Еврокомисията ще проверява всички тези платформи за съответствие с европейските правила и ще ги санкционира, ако бъдат установени нарушения.

Европейската комисия отправи предупреждение към Илон Мъск заради дезинформация за атаката на ''Хамас'' срещу Израел, включително фалшиви новини и ''преработени стари изображения'', в социалната мрежа X.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Туитър, Х, Илон Мъск