Медия без
политическа реклама

"Приказка" може да е най-бързата екранизация по Стивън Кинг

Пол Грийнграс вече си осигури правата за филма по излезлия преди седмица роман

17 Септ. 2022
Стивън Кинг
ЕПА/БГНЕС
Стивън Кинг

Броени дни след излизането си "Приказка" - най-новият роман на Стивън Кинг, вече се адаптира във филм. Докато някои читатели все още са в средата на историята, Пол Грийнграс си е осигурил правата да режисира и продуцира проекта заедно с Грег Гудман. Според Deadline той ще започне да предлага идеята на студиата съвсем скоро. Авторът потвърди договорката в изявление, в което казва: "Аз съм фен на Пол Грийнграс и смятам, че той е чудесен избор за този филм". Самият Грийнграс пък отсича: "Приказка" е дело на гений. Класическа приключенска история и смущаваща съвременна алегория". 

В "Приказка" Стивън Кинг разказва историята на гимназиста Чарли Рийд, страхотен в бейзбола и футбола. Момчето носи тежък товар - майка му е убита в катастрофа, когато е на 10 години. А мъката кара баща му да пие, което принуждава Чарли да се грижи и за двамата. Когато Чарли е на 16, той се запознава с куче на име Радар и с неговия застаряващ стопанин Хауърд Боудич. А в бараката в задния двор на Боудич се крие портал към друг свят, където бушува битка между доброто и злото. 

Първите отзиви за "Приказка" описват книгата като пътуваща през много светове, прескачаща жанровете интертекстуална бъркотия. Тя е наречена великолепна, но и ужасяваща. В нея доброто се изправя срещу непреодолимото зло, а едно героично момче и неговото куче трябва да поведат битката. "Това е убедително приключение, задвижвано от запомнящи се странни срещи и вълнуващо действие", казва за романа The New York Times.

Макар че адаптациите по Стивън Кинг често са проекти със смесен успех, участието на Пол Грийнграс е добро предзнаменовани. Той е автор на филмовата поредица за Джейсън Борн - също създадена по литературни творби, "Капитан Филипс" и "Полет 93", който му носи първата номинация "Оскар" за режисура. 

Въпреки променливия успех, опитите за адаптации по изобилното творчество на Кинг не намаляват. В момента се работи по филми и тв продукции, базирани на "Сейлъмс Лот", "Били Съмърс" и "Талисманът". Следващият филм по негово произведение пък ще е "Телефонът на г-н Хариган", режисиран от Джон Лий Хенкок. Предвижда се той да излезе по Netflix на 5 октомври, а в главните роли са Доналд Съдърланд, Джейдън Мартел и Кърби Хауел-Баптист.

Последвайте ни и в google news бутон