facebook
twitter

Култура

Реставрират саркофага на Тутанкамон 97 години след откриването му

309
Древните иманяри са пощадили вечния сън на фараона.

Позлатеният дървен саркофаг на древния египетски фараон Тутанкамон, живял преди повече от 3.3 хиляди години, ще бъде реставриран в Египет, съобщават агенциите. Той ще бъде изложен в една от залите на новия Египетски музей в близост до пирамидите в Гиза. Преди време египетските власти решиха да транспортират уникалния ковчег от Долината на царете в Луксор в Кайро, за да поставят това съкровище между другите предмети от гробницата в тематичната зала на Тутанкамон в новия Египетски музей. В същото време мумията на царя и каменният саркофаг ще останат в Долината на царете. Според директора на реставрационния отдел на музея Иса Зейдан реставрационните работи ще отнемат около осем месеца. "Саркофагът е понесъл доста щети, включително поради висока влажност на въздуха, а златните плочки, които го покриват, са нестабилни. Специалистите откриха и цепнатини в горния позлатен слой на саркофага, заяви директорът по реставрациите в музея проф. Иса Зейдан. Той допълни, че дървената конструкция на погребалното съоръжение трябва да бъде укрепена.
Реставрацията на позлатения саркофаг ще бъде първата след откриването на гробницата на младия фараон Тутанкамон от Хауърд Картър през 1922 г. в Луксор. Транспортирането на безценния товар премина при повишени мерки за сигурност. Освен от учени реставратори той бе охраняван от полиция по пътя му до музея. "Саркофагът ще бъде показан в специална зала на новия музей, посветен на съкровищата от гробницата на Тутанкамон, редом с всички други златни саркофази на фараона, които ще бъдат пренесени от музея до площад "Тахрир", каза кураторът на новия Египетски музей Табиб Абас.

След като гробницата е открита, учените установяват, че най-външният саркофаг на младия фараон е отварян не веднъж, а два пъти още в древността. Зад вратите на втория саркофаг от позлатено дърво, който сега подлежи на реставрация, откриват главния саркофаг с непокътнат печат, което означава, че мумията на фараона е неосквернена.

 

Ключови думи:

Тутанкамон, Египет
2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Египетски издател отиде в затвора за преиздадена книга
Снимка на деня

15.01.2020

6057 12
Борисов пристигна в Египет, ще открива военна база

14.01.2020

2877 26

Коментари

Звън®
снимка на Звън®

През 2007 г. при археологическите разкопки на могилата Голяма косматка, доц. Китов се натъкна на аналогичен позлатеният дървен саркофаг на египетския фараон Тутанкамон. За разлика от този в Долината на царете в Луксор, той е по-запазен и върху него няма следи от иманярски набези. През 2018 г., по инициатива на министър Банов, саркофагът на Тутанкамон от Голяма Косматка бе разменен за портрет (маслени бои) на Александър I Батенберг, три сребърни подноса и златната лъжичка, с която князът се е родил.

Миряна Б.

Като преценявам днешния свят, ми се прищява да бъда в древен Египет, под закрилата на мъркащата богиня Бастет https://i.pinimg.com/564x/ed/5c/85/ed5c85bf49628d4...

Влез или се регистрирай за да коментираш

×