Медия без
политическа реклама

Първото триенале на мини текстил събира автори от 32 страни

217 са участниците във форума на този набиращ все повече популярност жанр

19 Ноем. 2023
Произведение на Александра Парол - A Parol and they live.
СБХ
Произведение на Александра Парол - A Parol and they live.

Първото триенале на мини текстил се открива в понеделник, 20 ноември, в галерия-книжарница „София прес“ на ул. „Славянска“ 29. След две изложби „Мини текстил“ – през 2016 и 2019 година, организирани от секция „Текстил“ на Съюза на българските художници с участието на широк кръг автори от секцията и немалко поканени чуждестранни творци, както и след няколко други подобни изложби в годините, този жанр извоюва мястото си в изложбения календар на СБХ, като прерасна в първо Българско триенале на мини текстила с чуждестранно участие – София 2023.

От организационния екип на триеналето споделят, че са приятно изненадани от големия задграничен интерес към жанра и заявеното желание на художници от цял свят да участват в новия български форум. В унисон с растящата популярност на подобни изложби, авторите кандидати са 217 от 32 държави – освен от цяла Европа, техните произведения идват от Япония, Южна Корея, Колумбия, Мексико, Венецуела, Тайван… Българските творци са 54-ма – представители на различни поколения.

Мини текстилът е жанр, в който техниките и материалите, свързани с текстила, участват редом с най-свободни и най-разнообразни други материали и технологии и превръщат този жанр в типичен представител на съвременното изкуство без ограничения за идеята и средствата за претворяването й.

Изложбата от триеналето на мини текстила в галерия-книжарница „София прес“ може да бъде разгледана до 11 декември.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата