facebook
twitter

Култура

Преди Брекзит в Британия се карат за 50 пенса

Липсваща запетая „убива” литературния редактор на „Таймс”
675
 Снимка Уикипедия
Филип Пулман има сериозни възражения срещу новата монета в чест на Брекзит.

Английският писател Филип Пулман, автор на „Тъмните му материи”, обяви война на новата монета от 50 пенса, посветена на Брекзит. Причината не е, че референдумът за напускането на Европейският съюз, разделил нацията на две, скарал приятели и семейства, изкопал дълбоки непревземаеми окопи из цялата страна, не заслужава специална монета. Този път проблемът не е политически, а граматически. 

„На „Брекзит” монетата от 50 пенса липсва „оксфордската запетая” и тя трябва да бъде бойкотирана от всички грамотни хора”, написа романистът в „Туитър”. До същия извод стигна и редакторът на литературното приложения на в. „Таймс” Стиг Абел: „Макар и това да е не е единственото ми възражение към монетата в чест на Брекзит, липсата на запетая след „просперитет” ме убива”. 

Надписът на монетата гласи: „Мир, просперитет и приятелство с всички нации” и очевидно е препратка към обръщението при заемането на президентския пост в САЩ на Томас Джеферсън през 1801 г., когато той излага „основните принципи“ на своето правителство - „мир, търговия, и честно приятелство с всички нации…”. При Джеферсън обаче има едва запетайка в повече. 

В английският правопис Оксфордската (или серийна) запетая обикновено се поставя поставя пред съюза "и" в края на списък от три или повече обекта, но не е задължителна във всички случаи. Специалистите имат спорове по този въпрос, но понякога липсата ѝ може да доведе до недоразумения. 

Например ако в изречението „Поканихме стриптизьорките, Хитлер, и Сталин” махнем оксфордската запетая пред „и”, ще излезе, че смятаме Хитлер и Сталин за стриптизьорки. Или че познаваме стриптизьорки, които се казват Хитлер и Сталин. 

В спора бяха припомнени и правописните правила, прилагани от Асошиейтед прес - според тях запетаята трябва да се използва само, ако пропускането ѝ може да доведе до объркване или неправилно тълкуване. Случаят с новата монета не изглежда такъв. 

Все пак бившият говорител на правителството на Тони Блеър Алистър Кембъл обяви, че ако някой продавач се опита да му пробута Брекзит монета от 50 пенса, той ще настоява да му върнат две монети от 20 пенса и една от 10. Изглежда в Обединеното кралство се появи още една линия на разделение. 

Все още няма коментари

Още

Британските лейбъристи си избраха нов партиен лидер

04.04.2020

205
За уседналост във Великобритания ще се кандидатства само с паспорт

01.04.2020

1079
Разследващият случая "Скрипал" става шеф на МИ-5

30.03.2020

Обновена

1273 9

Влез или се регистрирай за да коментираш

×