Quantcast

Медия без
политическа реклама

Почина д-р Емил Илиев, създателят на джаз феста в Банско

16 Ноем. 2020
БГНЕС
Д-р Емил Илиев на пресконференцията преди началото на 23-я джаз-фестивал в Банско, 8 август, 2020 г.

На 73-годишна възраст почина д-р Емил Илиев, основател, директор и главен двигател на "Банско джаз фест", съобщи БНР, позовавайки се на екипа на фестивала. Той е поредната жертва на коронавируса.

Емил Илиев, роден в София през 1947 г., завършва медицина и от 1976 г. оглавява отделението по акупунктура в Научния институт по дерматология и венерология при Медицинската академия. Междувременно специализира в Австрия, СССР, Италия, Китай, Франция, Германия, Южна Корея, Япония, КНДР и Виетнам. През 1982-ра е избран за председател на Българското дружество по традиционна китайска медицина, занимава се и алтернативни методи на лечение като акупунктура, нискоинтензивна лазерна терапия, ортомолекулярна медицина и др. В средата на 90-те Илиев основава клиника в Банско. Там се лекуват, почиват или се учат да живеят здравословно негови пациенти от различни европейски страни – интелигентни хора, които имат необходимост от и от по-различни културни развлечения, от предлаганите в Банско по онова време.

Д-р Илиев започва да организира концерти на известни български камерни музиканти, а също и на джаз-изпълнители от ранга на Камелия Тодорова, Людмил Георгиев, Васил Петров, Вили Казасян, Пепи Славов, Румен Тосков - Рупето и други. За тях красивото пиринско градче е откритие, а основаването на джаз фестивал - обща мечта. Д-р Илиев убеждава тогавашния кмет на Банско, че в градчето може да се основе международен джаз-център. Поне за седмица. 

Първоначално идеята изгледа обречена на провал - в през лятото туристи няма, а местните хора, дори и да слушат джаз, едва ли биха имали време за концерти през август. 23 години след първото издание на Джаз Банско през 1998 г., градът е различен в много отношения. Превърнал се е в любима туристическа дестинация и през лятото (поне през втората седмица на август) не само за българите, но и за гости от цяла Европа. Със сигурност джаз фестът и умението неговия основател и директор да привлича световни звезди, които дошли веднъж, почти винаги се връщат, имат голяма роля в това. 

През годините там са свирили и пели всички най-добри български джаз изпълнители; над 20 бигбенда са носили ритъм и настроение на публиката в Банско; гастролирали са международни звезди като Кенди Дълфър, Таня Мария, „Мънго Джери“, Чайна Моузес, Бени Голсън, Ана Моура, "Инкогнито", Стив Хакет, Соломон Бърк...

Дори и през тази тежка, както за културата, така и за туризма година, д-р Емил Илиев не се отказа и през август 2020-а отново имаше Джаз Банско. Единственото му съжаление беше, че така мечтаната Алея на с джазмените и този път не беше открита. Сигурно е, че ако един ден бъде открита, паметникът на Доктора трябва също да бъде там.