Медия без
политическа реклама

Паметникът на Мелания Тръмп критикува властта, всички критикуват него

21 Септ. 2020
Макси Жупевц и бронзовата версия на Мелания.
Снимка EPA/BGNES
Макси Жупевц и бронзовата версия на Мелания.

Американският художник зад оспорваната статуя на Мелания Тръмп - първата дата на САЩ, чиято бронзова версия беше открита миналата седмица  в родната ѝ Словения, защити произведението си с думите, че то е мотивирано от неговите "разочарования от политиката на моята родна страна". Брад Дауни е концептуален художник от Кентъки, живеещ в Берлин. Бронзовата статуя замени първия вариант, издялан от дърво, унищожен при палеж през юли. 

„От една страна имаме хора, държани в клетки на границата на САЩ с Мексико, от друга, което за мен е явно противоречие, за първи път имаме първа дама, за която английският не е майчин език, чието американско гражданство беше уредено по ускорената процедура за имигранти с изключителни способности. В същото време съпругът й е настроен ксенофобски и антиислямски. - казва художникът. - Чувствах, че мога да уловя това противоречие и да го пресъздам в портрет.“

Статуята, която стои върху дънер от топола близо до родния град на Мелания Тръмп Севница, е част от проект, започнат от Дауни преди няколко години. Кулминацията му е документалният филм "Мелания", който с уважение разказва за майстора Алеш "Макси" Жупевц, професионален каналджия без академично образование, който в свободното си време изработва с трион дървени скулптури във фолклорен стил.  „Избрах Макси измежду няколко местни художници, поради паралелите между неговия живот и този на Мелания. - каза Дауни. - Той е роден през същия месец и година и в същата болница като нея. Подобно на нея - баща й е бил механик и тя е израснала в многоетажен блок - и той е от семейство от работническата класа“.

„Бях избрал позицията, че няма да контролирам естетиката на проекта. Исках да запазя концептуална дистанция и да не диктувам нищо. Дадох му само снимката, по която да работи, от момента, в който тя стана първа дама." Дауни купил дървото и го отрязал в правилните пропорции, както купил и парцела, върху който стои статуята, за да получи правото да я постави. Той платил на Макси за създаването на произведението, издялано от топола, които представя поздравяващата с вдигната ръка Мелания Тръмп, облечена в синя вълнена рокля. 

Дървената скулптура остана на полето до една царевична нива повече или по-малко незабелязана в продължение на година, докато Дауни не организира неформално откриване. След това всички големи световни медии я забелязаха, като предимно я осмяха с най-разнообразни сравнения - от смърф до плашило. Дауни получил и много писма с омраза и обиди, както отляво, така и отдясно, които, заедно с медийните реакции, заяви, че ще интегрира в продължаващата си документална поредица „Мелания“. Говорител на община Севница, роден град на Мелания Тръмп, изразил неодобрението си към статуята, като заявил пред словенския всекидневник „Дневник“: „Тя  не съответства на нашите ценности за възпитаване на чувства на уважение към нашите близки хора“.

Следвайки местните традиции на пропагандните паметници, с особен акцент върху бюстовете и статуите от епохата на Студената война, обожествяващи комунистическите лидери, Дауни още миналата година е направил силиконова отливка на дървената статуя, от която да изготви бронзова версия. “След победата на Октомврийската революция Ленин поръчал поставянето на хиляди дървени Ленини от Киргизтан до Украйна - обяснява творецът. С времето повечето от тях били били заменени с по-трайните бронзови статуи. Същото се случило и в Китай”. 

Когато дървената Мелания беше обгорена при палеж на 4 юли тази година, някои местни жители - по думите на Дауни - „заподозрели участието на ЦРУ“, въпреки че полицията все още не е открила извършителите. Новоиздигнатата бронзова реплика пък е излята по време на карантината заради Covid-19, а откриването ѝ бе миналата сряда с участието на Макси и в присъствието на двайсетина местни жители, които си носели домашно вино.  

Още по темата